Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 2 ianuarie 2015

Topul Ideilor Anului 2014

Inca nu s-a risipit norul de fum de deasupra orasului si nici mirosul de petarde, artificii sau praf de pusca, si m-am gandit sa fac un top al celor mai interesante idei care m-au inspirat in 2014.








Poate ca anul viitor voi face un top al celor mai nostime faze de pe youtube, cu blonde sau cu pisici si catelusi, sau poate ca voi face un top al celor mai tari bancuri. Dar pentru ca in ultimul an m-am ocupat mai mult cu ideile si capacitatea lor de a schimba lumea, si pentru ca Ted Talk se afla sub incidenta unei licente de tip "Creative Commons", m-am gandit sa ii invit pe cititorii blogului meu la un festin de neuitat, cu ceea ce eu consider a fi niste discursuri ce merita privite, intelese si date mai departe.





LOCUL 10 - Un Elogiu Bucatareselor Anonime


Pe locul 10, se afla un discurs tinut de catre un tip Jarrett Krosoczka. Am inteles ca se ocupa cu benzile desenate si ca mama lui a fost o dependenta de heroina, comportandu-se ca o jucarie yo-yo - de unde si disponibilitatea lui Jarett de a observa comportamentul bucatareselor altruiste de la scoala... Ceea ce mi-a placut la discursul sau este faptul ca reuseste sa redea demnitatea unor profesii subestimate in ziua de azi - pe nedrept, desigur. Nici macar nu ne dam seama cat de importante sunt contributiile celor care, sa spunem, spala dusumeaua, sterg praful, prepara mancarea, aduc ziarele sau mai stiu eu ce fac. Din pacate, nici cei care fac toate astea nu isi mai dau seama cat de importante sunt joburile lor si cat de frumoasa este contributia lor la binele comunitatilor. Poate ca merita mai mult acest discurs, dar va asigur ca nici celelalte idei nu sunt rele.








LOCUL 9 - Un Discurs Derutant despre Pasari



Nu stiu daca va va ajuta cu ceva urmatorul discurs, dar pentru faptul ca m-a bine-dispus, am gasit de cuviinta sa il strecor in topul meu. Discursul lui Kees Moeliker prin mijloace cu totul diferite de stiinta pasarilor, a reusit sa ma sensibilizeze cu privire la problema necrofiliei homosexuale din randul pasarilor care se izbesc in geamuri, precum si cu privire la toate celelalte probleme care privesc pasarile ce se izbesc in geam in nestire. Sper ca discursul olandezului va va lasa o impresie cel putin la fel de buna!








LOCUL 8 - Despre Premiul Ig Nobel


Si pentru ca nu vreau sa schimb registrul si sa devin serios inainte de vreme, voi adauga inca un discurs din ciclul premiilor Ig Nobel. Aveti aici un adevarat articol de enciclopedie referitor la premiile Ig Nobel, care se acorda chiar la Universitatea Harvard. Ce este premiul Ig Nobel? S-ar parea ca este un premiu care se acorda pentru faptul ca un lucru te face mai intai sa razi iar apoi te face sa te gandesti. Daca credeti ca exista multe lucruri care reusesc sa indeplineasca ambele conditii, ei bine, va inselati amarnic! Priviti acest discurs tinut de catre fondatorul premiului, in persoana, domnul Marc Abrahams.








LOCUL 7 - Restructurarea Cognitiva la Teroristi


Un discurs care nu doar ca te atrage, dar te si tine lipit de desktop, este acela al autoarei de filme documentare Sharmeen Obaid-Chinoy. Ea vorbeste despre o scoala a talibanilor in care, recrutii sunt indoctrinati intr-un anumit fel, astfel incat sa devina fiinte noi, sau poate mai bine spus, instrumente ale crimei. Totusi, deconspirarea mecanismului folosit de talibani, te duce cu gandul le propriile noastre mecanisme de manipulare, la societatea de consum caracteristica lumii occidentale sau la modul in care apare motivatia de a face cele mai neobisnuite lucruri, datorita unei indoctrinari eficiente. Oare cate din lucrurile pe care le facem ne sunt cu adevarat caracteristice si cate facem ca urmare a unor manipulari?








LOCUL 6 - Despre Iluzia Sfarsitului Istoriei

Dan Gilbert este profesor de psihologie la Harvard si tine discursuri demne de atentie, intr-un stil care acapareaza atentia cu usurinta. Te simti aproape ca la un curs de psihologie si te simti onorat ca poti intelege cu usurinta niste idei care sunt destinate norocosilor studenti de la Harvard, dar printr-o minune a zilelor noastre, ajung, iata, si in casele noastre de oameni normali. Primul dintre cele doua filmulete cu Dan Gilbert vorbeste despre cat de limitata la clipa prezenta este mintea noastra. Suntem parca sub magia lui aici si acum, si nu sunt sigur ca magia aceasta este un lucru bun.








LOCUL 5 - Cartea, O Poarta Secreta


Un alt discurs amuzant, sau cel putin relaxant, este acela tinut de catre Mac Barnett. Daca v-ati intrebat vreodata ce ar avea de oferit autorul unor carti pentru copii, ei bine Barnett este aici pentru a va arata cat de speciala este lumea lui interioara si cat de frumoasa este lumea pe care o prezinta copiilor pentru care scrie. Este un discurs cu un mesaj frumos si, din fericire, nu reuseste sa plictiseasca nicio clipa. Iata argumentele autorului in ce priveste faptul ca o carte este ca o poarta secreta catre lumea cu totul speciala a copilariei.







LOCUL 4 - De la Credinta la Performanta

Urmatorul discurs este cu adevarat ceea ce astepti sa vezi de foarte mult timp dar nici macar nu stiai ca ai putea sa gasesti pe situl Ted Talk, gratis. Din pacate este in limba engleza, si lipseste traducerea. Din fericire ai inca posibilitatea sa iei cateva lectii de engleza si sa intelegi pana la sfarsitul anului intreg discursul - merita! Carol Dweck este psiholog specializat in domeniul motivatiei si pare foarte preocupata de aspectele educationale ale motivatiei. In acest discurs veti afla ce este un sistem de convingeri care favorizeata cresterea, si cum il poti ajuta pe pustiul tau sa abordeze cu entuziasm si eficienta sarcinile educative.







LOCUL 3 - Puterea Introvertitilor

Un discurs remarcabil, demn de top 3 este cel sustinut de catre Tony Robbins, care vorbeste ca un star rock si te determina sa dai cu capul de cel mai apropiat perete, prin puterea cuvintelor sale. Din pacate nu am reusit sa imi dau seama ce are original discursul sau, in afara de faptul ca e ca si cand l-ai auzi pe David Lee Roth tinand un discurs despre o tema complet nefamiliara (deci nu despre femei si distractie pe plaja!). Asa ca am decis ca pe locul 3 sa pun o idee profund originala - Puterea Introvertitilor, cu Susan Cain, care va va ajuta sa intelegeti mai bine de ce aveti nevoie si de un introvertit pentru proiectele voastre.








LOCUL 2 - Fericirea Invatata la Harvard

Nu aveam cum sa trec cu vederea unul dintre cele mai interesante si mai bine pregatite discursuri pe care le-am vazut vreodata si care ii apartine tot lui Dan Gilbert, de la Universitatea Harvard. Al 2-lea discurs din top al lui Dan Gilbert este cel referitor la fericire, un topic pe care il stapaneste probabil ca nimeni altul. Veti afla cateva lucruri suficient de interesante despre fericire daca sunteti capabili sa cititi subtitrarile cu viteza pe care o are acest tip atunci cand vorbeste despre ce ii place lui mai mult.








LOCUL 1 - Puterea Vulnerabilitatii

Si iata, am decis ca primul loc in randul celor mai frumoase idei care m-au animat pe mine in 2014, este pe deplin meritat de catre doamna Brene Brown, care vorbeste despre resursele mai putin evidente ale faptului de a fi vulnerabil. De ce ne grabim sa amortim vulnerabilitatea cu substante sau sa o eradicam cu ajutorul unor operatii estetice "salvatoare", si de ce credem ca nu foloseste la nimic? Ne poate lua zeci de ani din viata pentru a invata sa ne educam vulnerabilitatea sa "joace in favoarea noastra", dar oare chiar merita? Lectia doamnei profesor de Sociologie Brene Brown ne invata, inainte de toate ca, fie si daca nu esti psihoterapeut, poti gasi o cale de a lucra cu propriile vulnerabilitati, spre binele tuturor. Este adevarat ca am adormit la discursul acesta, dar asta nu inseamna ca nu gasesc aceasta idee ca fiind una dintre cele mai interesante auzite vreodata.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu