Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 20 iunie 2015

Iaurtul, Bulgarii si Anxietatea

Suntem ceea ce mancam? Conform studiilor, cei care consuma iaurt in mod constant, sunt mai putin anxiosi. Un paradox face ca cei mai mari consumatori de iaurt, bulgarii, sa se numere printre cele mai nefericite natiuni.




Exista o reteta bulgareasca in care ingredientul principal este iaurtul si pe care am avut curajul sa o incerc eu insumi anul trecut. Ingredientele sunt urmatoarele: iaurt, castraveti, usturoi, marar, nuci, ulei si apa. Stiu, suna ca nimic altceva! Gustul insa este ok, ca orice care contine usturoi :P, iar modul de preparare este descris frumos in videoclipul de mai jos.





Dar hei, ce legatura are asta cu Psihopedia?

Ei bine, se vehiculeaza, in diverse medii, tot felul de informatii legate de beneficiile iaurtului si, in special a micro-organismelor "de treaba" care intra in compozitia acestuia, asa anumitele probiotice. Probioticele sunt micro-organisme, care, in contrast cu actiunea microbilor "rai" ar avea un rol pozitiv in dinamica proceselor biologice ale organismului, contribuind la sporirea imunitatii si o mai buna stare generala de sanatate (2). 

Fara a exista date statistice clare sau dovezi stiintifice foarte bine fundamentate, s-a putut totusi observa empiric faptul ca anumite populatii din balcani sau din Rusia, a caror alimentatie contine, din plin, produse obtinute din laptele fermentat, ar sta mai bine la capitolul longevitate (3). Dar nici asta nu are o prea mare egatura cu Psihopedia, nu-i asa?

Ce se cunoaste mai putin despre iaurt si probioticele din el, este faptul ca acestea ar avea un rol in diminuarea anxietatii. Un studiu recent arata ca persoanele care consuma in mod regulat iaurt, se gasesc mai putin intre cei care sufera de anxietate (4).  

Asa stand lucrurile, ne imaginam ca vecinii nostri bulgari, ar trebui sa fie niste adevarati campioni ai luptei contra anxietatii - daca nu cumva au renuntat la retele lor traditionale, si au adoptat stilul de alimentatie fast-food, sau cum imi place mie sa-i spun - Solutia Finala.  

Dar adevarul este ca bulgarii nu sunt cei mai fericiti oameni de pe pamant, din motive pe care multi si-au batut capul sa le gaseasca. S-a spus spre exemplu ca sunt materialisti, in conditiile in care o duc rau din acest punct de vedere si nu au parte de prea multe parale. De asemenea, s-a spus ca se pricep, ca tot balcanicul, la "arta de a-ti plange de mila" (5).

Asadar, poate ar fi mai interesant, dupa ce ne luam portia zilnica de iaurt, sa vedem si ce manaca elvetienii, care i-au surclasat anul acesta pe danezi in topul celor mai fericite natiuni.








(1) Imaginea Yogurt, de Vivian D. Nguyen, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) DiLonardo, M, (2005-2015); What are probiotics; website: WebMd

(3) Bateman, M.; (March 03, 1996) GREAT-UNCLE BULGARIA'S SECRET Want to live to be 100? In a remote area of the Balkans, many do - and it may be something in the yoghurt. Michael Bateman on the world's healthiest cuisine; website: The Independent

(4) University of Maryland, Baltimore; (June 09, 2015); Decreased social anxiety among young adults who eat fermented foods; website: Science Daily

(5) Ditchev, I.; (Septembrie 17, 2013); Nefericiti si pe buna dreptate, website: Vox Europ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu