Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 3 decembrie 2015

Serpi la Costum

Imi place sa cred ca oamenii bogati nu au nimic in comun cu psihopatii sau cu narcisistii. Totusi, numeroase voci, tot mai insistente, par a le gasi tot felul de asemanari.




Ce au in comun oamenii bogati cu psihopatii? Aparent nimic. Teoretic, a avea mai multi bani nu vine cu un anumit portret psihologic prestabilit, iar banii nu reprezinta un indiciu al educatiei primite sau al valorilor in care crezi cu adevarat. Cu toate acestea, un numar in crestere de studii comparative lasa de inteles ca, totusi, a fi mai bogat are o influenta asupra comportamentului.

Bunaoara s-a ajuns la o lista de trasaturi pe care oamenii bogati le au in comun cu... psihopatii. Cateva mii de dolari in plus sau in minus ne ofera oare o noua perspectiva asupra lucrurilor? S-ar parea ca da. Desigur, sunt tulburatoare astfel de informatii, caci stim cu totii cine ajunge sa ne conduca si cat de putin ne ia sa ne indragostim si sa ne casatorim cu persoanele care fac dovada potentei lor financiare. S-ar parea insa ca o educatie adecvata, care promoveaza cooperarea, empatia si bunul simt in mod constant este in masura sa ne redea speranta in ce ii priveste pe cei bogati.

Priviti ce are de spus psihologul social(ist) Paul Piff: 



Un la fel de tulburator articol pe care l-am intalnit pe situl G.B.R. identifica acelasi set de trasaturi pe care l-am fi observat si singuri din sirul de experimente prezentat in speech-ul de mai sus de Paul Piff.

  • Lipsa de empatie - se observa la bogati in tendinta de a forma asocieri, parteneriate sociale sau prietenii pe criteriul vizibilitatii si al statulului social si mai putin pe acela al solidaritatii si suportului oferit sau primit.
  • Egocentrismul - desi ar avea sens sa ne gandim la faptul ca bogatii, dispunand de mijloacele necesare existentei ar fi inclinati sa ofere pentru a sprijini, studiile arata insa ca cei saraci sunt mai inclinati sa faca acest lucru.
  • Farmecul aparent - anumite cercetari arata ca persoanele cele mai puternice din cadrul unei companii dispun de capacitatea de a influenta, de a manipula si de a castiga anumite avantaje si pozitii prin farmecul de care dau dovada, aceasta trasatura fiindu-le caracteristica si psihopatilor care reusesc cu usurinta sa castige increderea pentru perioade scurte de timp.
  • Lipsa de remuscari - mai curand decat a-si asuma responsabilitatea si a recunoaste ca a gresit, un psihopat arunca vina pe ceilalti, ceea ce ii ofera o scuza potrivita pentru a se comporta crud si agresiv in momentele cheie. Acest mecanism, observat si la oamenii bogati este denumit in Psihologie cu termenul de "rationalizare".
  • Aroganta - este o trasatura care se bazeaza pe ceea ce experti au denumit "iluzia capabilitatii" sau "iluzia competentei". Adesea in spatele succesului si al arogantei nu se afla calitati reale si competenta ci mai curand norocul. Desigur, pentru a avea noroc trebuie sa risti, iar aceasta s-ar putea sa fie singura competenta din spatele succesului persoanelor arogante.
  • Comportament non-etic - in numeroase situatii, persoanele bogate isi dovedesc lipsa de etica prin minciuna, inselatorie, nesocotirea regulilor de circulatie sau deciziile luate fara a consulta pe ceilalti, fie acestia parteneri romantici, angajati sau colaboratori. Avantajul imediat pare sa fie singura regula de care tin cont.
  • Inclinatia spre plictiseala - pentru ca vorbeam mai sus de lipsa de competente, din aceasta decurge si lipsa de preocupari care lasa in viata psihopatului un vid urias ce trebuie umplut cu senzatii tari - distractie, jocuri crude, sex la voia intamplarii si valorificarea oportunitatilor de a batjocori pe cei mai slabi. Le recomand acestor oameni sa descopere starea de flux.

Stiu ca este un subiect incomod care s-ar putea sa deranjeze anumite persoane. Vreau sa precizez de asemenea ca nu fac parte dintre cei care cred in generalizari. Am vorbit despre aceste studii doar pentru ca m-au intrigat si mi-au ridicat semne de intrebare. Poate ca va vor da si voua de gandit, cel putin atunci cand descalificati potentiali parteneri romantici sau potentiali prieteni pe criteriul posesiunilor materiale.









(1) Imaginea Corruption Kills, de Jake Stimpson, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Go Banking Rates (acc. Dec 3, 2015), What Rich People and Psychopats Have in Common, website: Go Banking Rates .com

(3) Psihopedia (acc. Dec. 3, 2015), Starea de Flux, website: Psihopedia 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu