Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 10 decembrie 2015

Tratamentul Tacerii

Stonewalling sau "tratamentul tacerii", reprezinta unul dintre cele mai sigure mijloace de a identifica un narcisist. Citeste acest articol care s-ar putea sa salveze mai multi ani din viata ta.



☆ ☆ ☆


Stonewall, in traducere, ar inseamna "zid de piatra". In aria relatiilor interumane, stonewalling reprezinta blocarea comunicarii intre doua persoane, dar nu pentru ca cele doua persoane nu se mai suporta si au decis de comun acord sa se desparta, ci pentru ca, cel mai adesea, una dintre ele urmareste sa pedepseasca sau sa obtina ceva din partea celeilalte.

Dar cum se manifesta, concret stonewallingul? Prin tot ce inseamna intreruperea comunicarii si chiar disparitia fizica, temporara. Cand nu ti se raspunde la mesaje, la telefon sau cand nu ti se raspunde la "buna-ziua" - iata doar cateva forme de stonewalling, prin care se evita intimitatea. Ca efecte emotionale asupra celuilalt, cel mai adesea, apar sentimentele de a fi tradat, ranit si umilit.

De asemenea, stonewallingul nu ar trebui sa fie confundat cu decizia unei persoane de a intrerupe definitiv contactul cu cealalta, pentru ca a ajuns la concluzia ca nu au nimic in comun. Nici faptul ca cineva se retrage, provizoriu dintr-o relatie pentru ca se simte in nesiguranta in acea relatie nu ar trebui sa fie luat drept stonewalling.

Elementele care fac diferenta intre stonewalling si alte tipuri de retragere dintr-o relatie sunt, dupa parerea mea, doua: prezenta unui scop de a obtine ceva din partea celuilalt prin intermediul tacerii tale si absenta clarificarilor - deci un santaj in care conditiile nu sunt precizate dar se inteleg parca de la sine.

Asadar stonewallingul implica:

  • Ma separ provizoriu de tine pentru ca vreau sa obtin ceva din partea ta (vreau sa obtin ceea ce se cheama " suply")
  • Ma separ fara a anunta de ce am ales asta, lasand incertitudinea sa faca ravagii in tine

Dar ce inseamna "narcissistic suply"? Aceasta actiune de stonewalling se leaga de comportamentul narcisistilor - ii numesc astfel pe cei care sunt afectati de tulburarea de personalitate de tip narcisic, caracterizata prin egocentrism, lipsa de empatie si dorinta excesiva de a se afla in centrul atentiei. 

Iar narcissistic suply reprezinta hrana narcisistilor, care face ca relatiile lor sa "functioneze" asa, defectuos, bolnav, cum functioneaza ele. Narcisistii se simt cel mai bine atunci cand toata puterea cuplului se afla in mainile lor, nefiind astfel nevoiti sa coopereze si sa se ocupe in vreun fel de nevoile celuilalt, care pentru ei nici macar nu exista.

A "hrani un narcisist" inseamna sa ii acorzi importanta pe care simte el ca o are, sa il lauzi, sa il rasfeti, sa ii faci toate poftele, sa te sacrifici pentru el, cu tot ce ai tu si toate resursele tale si chiar sa te lasi batjocorit - aceasta fiind dovada suprema de iubire, care va ramane oricum fara nicun raspuns. Credeti ca nu este posibil asa ceva? Se pare ca exista persoane dispuse sa faca asta - asa numitele persoane cu profil de auto-sacrificiu.

Ciclul relatiei cu un narcisist:

Narcissistic Suply → Stonewalling → ... (Narcissistic Suply → Stonewalling)

Asadar, tratamentul tacerii este un mijloc al narcisistului de a impune o mai "corecta" administrare a resurselor tale, adica de a-ti sabota intreaga viata pentru a-ti aminti ca viata ta ii apartine lui si nu ai niciun drept de decizie asupra acesteia.

Iata insa care sunt comportamentele dupa care recunoasteti stone-wallingul narcisist.


  • REFUZUL DISCUTIILOR DE CLARIFICARE
  • REFUZUL COOPERARII
  • REFUZUL COMPROMISULUI
  • REFUZUL ASCULTARII OPINIILOR
  • REFUZUL SUPORTULUI
  • NEACCEPTAREA INFLUENTEI
  • REFUZUL NEGOCIERII


Tratamentul tacerii, ar asigura narcisistul ca toata puterea se afla la el, ca ai acceptat toate conditiile sale, oricat de absurde sau umilitoare ar fi acestea, si oricat de mult ar incalca ele principiile, nevoile si valorile la care tii. In acelasi timp, stonewalling-ul ii asigura narcisistului hrana sa ("narcissistic suply") ce consta in linguseli, rugaminti, ingenuncheri si jertfire a propriei demnitati pe altarul iubirii tale pentru el.

Dar stonewalling-ul reprezinta si unul dintre predictorii cei mai siguri ai despartirii, identificati de catre John Gottman. Daca stima ta de sine nu este atat de mica, incat sa accepti o relatie in care nu ai nimic de spus, probabil ca despartirea este solutia ideala.




Pe finalul acestui videoclip, d-na consilier B. Brown recomanda cateva atitudini utile in contactul cu acest tip de comportament si cu narcisistii care il practica: 


  • Nu luati personal acest comportament
  • Dati-i de inteles persoanei respective ca nu sunteti disponibil pentru stonewalling
  • Realizati faptul ca aceasta este problema celuilalt, nu a voastra, si a inceput cu mult inainte sa il cunoasteti. 
  • Renuntati la ochelarii cu lentile roz si intelegeti ca, daca va doriti o relatie in care sa va bucurati de respect, intimitate si comunicare, aceasta nu este persoana potrivita







(1) Imaginea Not Just a Number, de VIncent Van der Pas, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

(2) Paul Arenee, (acc. Dec. 10, 2015), Narcissistic Sociopaths and Stonewallind, website: Paularenee.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu