Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 8 martie 2016

Sa Oferi Flori!

Pe cand eram student, am scris un articol cu acest nume, pe care l-am publicat pe primul meu blog, cu ocazia unei zile de 8 Martie. E ceva timp de atunci... Sper sa va faca placere sa il cititi!



 ☆  ☆  ☆


Cred ca exista destul de multe lucruri in care barbatii si femeile chiar sunt diferiti. De exemplu, poti sa auzi intr-o viata de om o multime de barbati care nu pot pricepe sensul daruirii unui buchet de flori. Indiferent cat zahar pui in vaza sau cate aspirine, florile se vor ofili iar intr-o saptamana vor ramane doar o amintire.

Un barbat perfect normal te poate initia cu destul de multe detalii in arta inlocuirii unui buchet, cu un ghiveci. Aranjamentul sofisticat al buchetului de flori si frumusetea lui orbitoare vor pali in fata argumentelor logice ale barbatului, care vor curge in valuri pana nu vei mai putea respira de atata logica.

Ghiveciul este durabil si viguros, precum dragostea barbatului, are o economie ce sustine viata, bazata pe grija venita din exterior. Femeia isi poate manifesta grija fata de acest obiect fragil iar peste un an, ghiveciul va fi tot acolo, ca o marturie a eternitatii iubirii celor doi.

Daca femeii chiar nu-i place ghiveciul, ei bine barbatul va gasi o sumedenie de alte cadouri care pot trece cu succes testul timpului, incepand de la haine si terminand cu bijuteriile, nu-i asa, "cele mai bune prietene ale unei femei".

Foarte putine femei vor reusi sa il contrazica pe acest barbat ce dispune de o basculanta plina cu logica, asa cum foarte putine femei vor reusi sa renunte pentru totdeauna la satisfactia delicata de a primi un buchet de flori. Iar acesta, cu siguranta, ar putea fi unul dintre misterele faptului de a fi femeie...

Dar totul este trecator pe acest pamant, chiar frumusetea si viata omului, si ce inseamna cativa ani in plus ori in minus? Dintre lucrurile de pe pamant, pasiunea este poate cel mai trecator dintre toate... in locul pasiunii vor napadi sufletul, ca niste termite infometate, gandurile pline de logica ale societatii, preocupata de ziua de maine: cu ce ne vom creste copiii, la ce scoala ii vom da, ce masina ne putem permite si unde ne vom petrece vacantele, mai ales cat costa toate astea si toate cele despre care nici macar n-am aflat inca...




Totusi, in fata unui buchet de flori, femeia va deveni de fiecare data nostalgica, privind cu dragalasenie in departari. Barbatul care face acest lucru lipsit de logica, dintre alte lucruri lipsite de logica care se pot face pe pamant pentru ea, o poate cuceri cu nebunia lui, pretinzand parca faptul ca el chiar traieste intr-un univers plin de resurse, ca nu exista nici criza, nici calcule, nici alte sperietori de ciori. Barbatul care daruieste flori isi poate permite sa faca gesturi lipsite de logica sau cel putin isi poate permite sa-si piarda capul, ca la inceput...

Ea nu are nevoie de un cadou logic, dintre cele pe care le pot folosi chiar si stranepotii. Nu vrea un cadou pe care il poti amaneta in caz ca, saptamana viitoare dai faliment. Pentru barbatul care ofera flori, falimentul nici macar nu exista!

Un barbat care isi pierde logica in fata frumusetii sale este de fapt adevaratul cadou pe care il primeste femeia, odata cu buchetul de flori sofisticat aranjate. Maine, dupa ce buchetul va disparea, barbatul va sti ca nu ai nimic de la el, si de fapt nici nu vrei vreun lucru de la el... TU iL VREI PE EL! Iar el poate sa isi dea seama ca un cadou este la fel de durabil precum pasiunea lui...

Lipsa de logica are un efect vrajitoresc pentru sufletul femeii, atunci cand vine din partea barbatului potrivit si ii este dedicata ei. Mi se pare ca de foarte multe ori, barbatii cei mai potriviti sunt de o logica sufocanta si strigatoare la cer, dar asta e cu totul alta poveste, nu-i asa? 

Femeii ii place sa vada ca existenta ei are un impact asupra acestui barbat logic iar nebunia lui ocazionala ar putea chiar sa dovedeasca faptul ca acest impact este o realitate.
Nu va imaginati insa ca buchetul de flori este reteta universala si valabila la nesfarsit. Nu. Fiecare femeie are toleranta ei la flori iar daca nivelul de toleranta a fost depasit, e semnul ca trebuie sa incerci o alta nebunie.








(1) Imaginea Woman in Black Dress..., de Proflowers, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Iftimie, M., (200?), Sa oferi flori!, website: Carnavalul Gandurilor
Show comments
Hide comments

6 comentarii:

  1. Articolul asta este precum un "buchet de flori" pentru cititoarele tale, sunt convinsa. Desi nu schimba realitatea si logica unora dintre barbati, ne incalzeste inimile. Ieri, in florarie, erau mai multi domni decat doamne, lucru care m-a facut sa zambesc. Exista speranta ca, dincolo de pragmatismul lumii, incercam macar sa ne facem viata mai frumoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine a fost ca o amintire timpurie... Erau niste vremuri pline de entuziasm si cred ca se simte acel entuziasm in aceste randuri. Ma bucura faptul ca a fost perceput in termeni atat de pozitivi. :)

      Ștergere
    2. Buna Cristina! Nu ti-am mai gasit mailul dar daca doresti sa primesti invitatie pentru Psihopedia PRO, este suficient sa imi trimiti un mail pe aceasta adresa:

      teleologia@yahoo.com

      Ștergere
  2. Daca nu s-ar fi simtit umorul fin, articolul ar fi fost tristut. Eu ma consider norocoasa pentru ca atunci cand sotul a schimbat buchetul cu ghiveciul cu flori, a inceput copila sa-mi daruiasca flori si mai "pot privi cu nostalgie in departari".:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai motive serioase sa fii mandra de ambii, zic eu... :)
      Multumesc pentru comment!

      Ștergere
  3. Florile tăiate sunt flori moarte și împăiate. Deci eu le duc numai la înmormântări sau parastase. Dar la evenimente fericite, duc doar flori cu rădăcini, deci în ghivece.
    Florile tăiate, după 3 zile sunt la gunoi, iar cele vii pot ține și 30 de ani dacă sunt crescute cu iubire.

    RăspundețiȘtergere