Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 22 iunie 2016

Foamea de Complimente

Este adevarat mitul potrivit caruia "daca te laud, atunci iti iei lumea in cap"? Sa lauzi sau sa fii cat mai zgarcit cu laudele? Cercetatorii japonezi vin cu un raspuns interesant la aceasta dilema si spun ca laudele au un impact cert asupra performantelor noastre.




Daca se poate vorbi despre un stil de psihoterapie pe care l-am imbratisat, acela este axat pe ceea ce eu am denumit "cultivarea relatiei". Clientii mei stiu ca acest concept descrie o atitudine specifica si anumite gesturi concrete, de o deosebita importanta in dinamica unei relatii, ce au drept scop o imbunatatire sau mentinerea bunelor relatii inter-personale.

Ideea de a cultiva relatiile mi-a venit cu timpul, in urma specializarii in psihologia adleriana, care pune un deosebit accent pe relatiile inter-personale si inserarea sociala a individului. De asemenea, in urma lecturilor independente am ajuns sa inteleg ca relatiile armonioase nu doar ca reprezinta un atu dar ele chiar sunt un element folosit in evaluarea sanatatii psihice a unei persoane. Nu in ultimul rand, experienta mea de viata in intregul ei, intareste aceste convingeri.

O parte importanta din cultivarea unei relatii sta in complimente, asa cum probabil ca va imaginati. Cred ca nu intamplator, cele mai citite carti despre comunicarea eficienta si "comunicatorii de succes" au cate un capitol despre cum se adreseaza si cum se primesc complimentele, in ciuda faptului ca la nivelul simtului comun predomina si opinia potrivit careia, daca lauzi pe cineva, atunci "si-o ia in cap". 

Mai nou s-a descoperit stiintific faptul ca un compliment primit imbunatateste productivitatea si performantele personale si activeaza o regiune a creierului care se numeste "corpus striatum". In mod interesant, aceasta regiune este activata si atunci cand primim bani. Cu alte cuvinte, complimentele activeaza o componenta critica a sistemului recompenselor din creier, generand pe cale naturala o adevarata doza de bucurie in corp.

Ca un pont pe care vi-l pot oferi pe gratis, tineti cont de faptul ca va puteti genera tot felul de doze de bucurie in corp, singuri si pe cale naturala, atunci cand va faceti singuri anumite complimente (nu obligatoriu cu voce tare), iar asta tine mai mult de cultivarea relatiei cu voi insiva. De ce cred eu asta? Spre exemplu, la depresivi, care isi genereaza singuri multa nefericire prin perceptia lor si modul lor de a gandi, dezechilibrul hormonal este atat de mare incat au nevoie de medicamente.



In urma cu un secol, medicul austriac Alfred Adler venea cu o teorie explicativa ce pune in centrul preocuparilor umane nevoia de putere. Dupa tot acest timp, studiile au aratat, in repetate randuri, faptul ca oamenii sunt fericiti atunci cand devin puternici, de exemplu atunci cand primesc bani. Dar suntem puternici si atunci cand ceilalti ne recunosc calitatile si ne privesc ca pe niste persoane valoroase, facandu-ne complimente.

Un compliment are un mesaj frumos: "esti demn de respect, meriti sa apartii, viata ta are sens si esti in siguranta impreuna cu mine". Complimentele sunt necesare unei relatii de cooperare, iar daca omul este definit de nevoia de putere, atunci omul civilizat este definit prin capacitatea sa de a colabora cu cei din jur, de a se lasa ajutat de ei si de a intelege ca trebuie sa ii ajute, la randul sau. 

Un derivat al complimentelor sunt incurajarile, putin diferite de complimente si cu o valoare sociala si psihologica speciala. Incurajarile reprezinta un concept primordial al psihologiei si psihoterapiei adleriene, caci daca frica ne indeparteaza unul de altul, incurajarile sunt acelea care ne apropie si maresc potentialul uman de inserare sociala. 

Urmatorul citat face parte dintr-o carte la care tin foarte mult - una dintre primele carti de psihologie pe care le-am citit vreodata (Limbajul Vorbirii. Arta Conversatiei). Este o carte usor de inteles pe care o recomand tuturor celor ce doresc sa cultive relatiile cu cei din jur si in special celor care lucreaza cu oamenii:
Potrivit teoriei behavioriste, comportamentul celorlalti fata de noi este determinat in principal de reactiile noastre la comportamentul lor. Actiunile pe care le recompensam au tendinta sa devina mai frecvente, in timp ce acelea pe care le ignoram, de regula, vor scadea in frecventa. Actiunile care sunt pedepsite au tendinta sa descreasca, cu exceptia cazurilor in care persoanele respective vor sa atraga atentia asupra lor, situatie in care multi vor continua sa se comporte ca inainte, preferand sanctiunea in locul lipsei de atentie. A. Pease / A. Garner
Iata insa o sinteza a celor mai recomandate incurajari si complimente si cateva recomandari legate de modul in care ar trebui facute acestea:


>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea IMG-1014-E, de Raphael Chan, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Wess Wingett, (2012), Workshop "Puterile si curajul femiliei", Brasov, Romania

(3) Pease, A., Garner, A., (2007), Limbajul Vorbirii. Arta conversatiei, editura Polimark, Bucuresti

(4) Forbes, (acc. Iunie 22, 2016), Receiving compliments had same positive effect as receiving cash, website: Forbes

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu