Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 30 august 2016

Fabrica de Resurse

Emotiile pozitive va fac sa vedeti viata in roz, dar va si potenteaza performantele si rezistenta la stres. Cea mai populara modalitate de a va ridica moralul este, conform studiilor... plecatul in concediu. Ce faceti insa daca abia v-ati intors din concediu?




Un studiu recent a identificat care anume este cea mai populara strategie de ridicare a moralului (mood booster), cel putin la americani. Majoritatea americanilor considera ca ceea ce le-ar putea influenta dispozitia afectiva intr-un mod eficient este un concediu romantic, impreuna cu partenerul sau chiar un concediu impreuna cu familia.

Mai sunt si alte moduri de a va ridica moralul si a va imbunatati dispozitia afectiva, cu siguranta. Spre exemplu, un moment al zilei rezervat pentru voi, realizand o activitate care va este draga, o alimentatie echilibrata, sa dormiti suficient, sa consumati ciocolata, sa faceti miscare in aer liber, sa practicati o tehnica de relaxare sau sa zambiti. Si fireste, o partida de sex, poate sa va ridice moralul prin emisiile de hormoni ai fericirii care au loc in acest context.

Dar poate cea mai interesanta metoda de ridicare a moralului este "fabricuta din minte", cum ii spun eu. Pana la sfarsitul acestui articol promit sa va dau un exemplu despre cum puteti sa folositi "fabricuta" in avantajul vostru pentru a intoarce sortii unei situatii in favoarea voastra. Trebuie sa fie fascinant sa schimbi cursul unei situatii alegandu-ti atitudinea mentala... si atat.




S-a observat asadar faptul ca emotiile negative au tendinta de a ingusta campul constiintei pentru a ne pregati pentru cateva categorii de comportamente destul de bine delimitate. Iata-le:

  • tristetea - ne pregateste pentru neputinta si pasivitate, iar daca ar fi sa vorbim despre un comportament specific, probabil ca acela este plansul.
  • anxietatea - ne pregateste, ca si frica, pentru fuga, pentru comportamentele de evitare a provocarilor
  • furia - ne pregateste pentru atac, desigur, ea ne energizeaza pentru situatiile de confruntare, in care consideram ca trebuie sa luam ceea ce ne apartine

In timp ce starile afective negative ne limiteaza posibilitatile comportamentale intr-un mod drastic, ei bine, comportamentele rezolutive sunt incurajate mai curand de starile emotionale pozitive, care ne ajuta sa devenim creativi si sa cautam solutii adecvate fiecarei provocari. Puteti pleca in concediu, dar s-ar putea sa nu fie momentul potrivit.

Marea problema cu emotiile negative este faptul ca sunt foarte rare situatiile sociale in care "sa fie nevoie" intr-adevar de astfel de emotii. Ma refer aici tocmai la realitatea relatiilor inter-personale care exclude furia, frica si tristetea dintr-un scenariu in care sa faceti fata cu succes. Oamenii nu vor sa va stie slabi pentru ca 1. nu mai pot avea incredere in voi si 2. nu au timp de pierdut cu slabiciunile voastre.

Am sa spun asta cat de spoate de direct si de sec: Oamenii nu se asteapta sa va fie frica si sa fugiti din calea sarcinilor care va revin, sa fiti nefericiti si pasivi, ignorandu-va indatoririle de tot felul, si cu atat mai putin se asteapta sa faceti o scena zgomotoasa in care ati pierdut controlul propriului comportament si le impuneti tot felul de sacrificii intr-un mod brutal, batand cu pumnul in masa si proferand insulte si injurii.

Asa stand lucrurile, o minima cunoastere a emotiilor, a modului cum acestea apar si evolueaza, a modului cum puteti opera cu acestea, devine nu doar o chestie utila ci chiar o necesitate functionala si o prioritate absoluta. Din pacate, daca priviti in jur, se simte faptul ca gestionarea emotiilor nu reprezinta tocmai o prioritate. Persoane demotivate, tracasate, nefericite, furioase sau evitante se gasesc la tot pasul, daca nu cumva constituie o majoritate consistenta.








(1) Imaginea Positive, de Sasha ImaginE, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Natural News, (acc. August 30, 2016), Confirmed by Science: You really can change your DNA. wensite: Natural News

(3) Rime, B., (2008), Comunicarea Sociala a Emotiilor, editura Trei, Bucuresti

(4) Yahoo Style, (acc. August 30, 2016), Travel is Number One Mood Booster According to New Survey, website: Yahoo Style

(5) NCBI, (acc. August 30, 2016), Resilient Individuals Use Positive Emotions to Bounce Back from Negative Emotional Experiences, website: NCBI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu