Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 7 septembrie 2016

Blestemul Silicoanelor

Stiati ca numai 30% dintre femei sunt satisfacute de forma si marimea sanilor personali? Cu toate acestea, dupa mult dorita operatie de "aranjare" a sanilor, ramaneti cu un risc de 3 ori mai mare de sinucidere si alte probleme psihice. Cat e de greu sa fii femeie?




Este o societate de consum, nu-i asa? Adica o societate in care avem optiuni multiple si suntem educati potrivit principiului ca totul apare si dispare la un moment dat, pentru ca a aparut ceva mai bun, mai performant, mai nou, mai interesant care sa ia locul chestiilor ponosite, vechi, rudimentare si ineficiente. Este ceva gresit in legatura cu asta?

Nu stiu daca ati prins vremurile in care aveai toata viata o singura slujba, o singura nevasta, o singura masina, care de regula avea un nume, o singura masina de spalat, care de asemenea avea un nume si toate deveneau membri cu drepturi depline ai familiei. Aveam relatii cu aceste obiecte de consum iar gospodinele isi verbalizau problemele in fata lor, ca la psiholog.

Tatal meu isi rasfata Dacia cu numele de Marita, si o incuraja pentru sarcini mai neinsemnate precum urcatul unui deal sau pentru sarcini mai dificile precum ascensiunea pe Transfagarasan. Iar eu aveam o relatie la fel de speciala cu aparatul de radio care devenea o lume fascinanta cand il conectam la antena de televizor si prindea Vocea Americii, unde am auzit pentru prima data balada Still Loving You.

Ei bine, daca pe atunci obiectele de consum aveau parca o identitate proprie si erau inzestrate cu viata si trasaturi omenesti, si daca nu puteai renunta la ele doar pentru ca au aparut altele mai performante - nici macar nu te interesa asta! - s-ar parea ca in zilele noastre are loc un fenomen invers, de "obiectificare a persoanelor".




Un impact deosebit de puternic il are obiectificarea asupra femeilor, care observa modul in care o femeie poate deveni "cineva" in aceasta lume de obiecte performante si invata ca obiectele performante au anumite trasaturi bine determinate. Asa se ajunge sa ne conturam o identitate de obiecte ale caror trasaturi fizice sunt decisive.

Ati spune ca barbatii sunt cei care doresc sa aiba relatii cu niste obiecte bine definite din punct de vedere fizic, dar v-ati insela. Adevarata sursa a acestor preocupari este idealul feminin zugravit de mass-media cu ajutorul unor trucuri mincinoase - ceva mai mincinoase decat fardurile si rujul. 

Stim asta pentru ca anumite studii sugereaza ca numarul de femei nemultumite de sanii lor este cu mult mai mare decat numarul de barbati nemultumiti de sanii partenerelor. Potrivit statisticilor, proportia este de 70% femei / 44% barbati.

Si pentru ca sunt nemultumite de sanii lor, fireste ca exista tentatia de a "regla" dimensiunea si forma sanilor - sa fie de vina "protestul viril", adica dorinta femeii de "a-si lua revansa"? Dar in randul femeilor care au facut acest reglaj, avem o alta statistica surprinzatoare: dupa ce si-au instalat implanturile, femeile au un risc de a se sinucide de trei ori mai mare dupa 10 ani. Si cu cat trece mai mult timp, cu atat riscul de sinucidere creste.

De fapt, s-ar parea ca in primii 10 ani de la realizarea implanturilor, lucrurile par sa mearga bine pentru aceste femei. Dar vremea trece si dupa acesti zece ani de gratie, riscul de sinucidere creste tot mai mult. In plus, se adauga problemele cu drogurile si alcoolul care stau la baza unor accidente mortale. 

Iata ce recomandari am pentru femeile care nu au reusit sa se accepte pe sine si cred ca o pereche de silicoane le vor rezolva marile provocari existentiale: relatiile cu cei din jur, relatia cu sine si problema carierei:


>> Continuarea in Psihopedia PRO:








(1) Imaginea The Grand Wizard's Curse, de Gilles den Bandt, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Web MD, (acc. Sept. 07, 2016), Breast Implant / Suicide Link Confirmed, website: Web MD

(3) N.C.B.I., (acc. Sept. 07, 2016), Evulvalution: The Portrayal of Women's External Genitalia and Physuque across Time and Current Barbie Doll Ideals, website: N.C.B.I.

(4) International Journal of Sexual Health, (acc. Sept. 07, 2016), The Barbie Mystique: Satisfaction of Breast Size and Shape across Lifespan, website: International Journal of Sexual Health

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu