Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 21 septembrie 2016

Jurnalul Emotional

Miza reglajului emotional este reusita noastra social-profesionala iar tot mai multi oameni inteleg faptul ca stabilitatea emotionala reprezinta prioritatea zero a existentei lor.




Se vorbeste din ce in ce mai mult despre gestionarea emotiilor si despre inteligenta emotionala. Si pe buna dreptate! Societatea evolueaza si tot mai multi dintre membrii acesteia inteleg faptul ca emotiile lor pot reprezenta un atu sau un mare dezavantaj in ce priveste inserarea sociala. Dar ce este inteligenta emotionala?

Este ceva timp de cand termenul de inteligenta a fost nuantat, si s-a ajuns la concluzia ca nu exista un singur tip de inteligenta. Pe langa inteligenta cognitiva, definita ca abilitate de a rezolva probleme teoretice, s-a impus termenul de inteligenta emotionala, pe care am putea sa o definim ca pe o abilitate de a rezolva probleme... emotionale.

Da, rezolvam problemele noastre emotionale dar si pe ale celor din jur, daca este nevoie, acestea fiind cele doua paliere pe care opereaza inteligenta emotionala. Pe de o parte avem de rezolvat problemele noastre emotionale, legate de relatia cu noi insine: auto-incurajare, auto-sustinere, auto-motivare si auto-echilibrare emotionala.

Pe de alta parte, poate pe un nivel superior al abilitatilor caracteristice inteligentei emotionale se afla contributia noastra la rezolvarea problemelor emotionale ale celor din jur: motivarea, incurajarea, intelegerea si echilibrarea emotionala a celorlalti, capacitatea de a ameliora relatiile cu acestia printr-o abordare care acorda atentie emotiilor acestora.

Persoanele care dau dovada de un nivel ridicat de inteligenta emotionala s-ar parea ca au mai multe sanse de reusita in viata, mai ales ca s-a descoperit ca un predictor mai fidel al succesului in viata adulta este capacitatea de a inter-relationa armonios cu diferite categorii de oameni, mai curand decat simpla obtinere a unor rezultate scolare excelente.

Blocajele emotionale reprezinta un impediment urias in calea reusitei profesionale dar si familiale sau sociale, lucru pentru care nu este nevoie de foarte multe argumente. Stim fiecare dintre noi cat de eficienti suntem atunci cand frustrari mai mici sau mai mari ne paralizeaza activitatea, ne determina sa avem iesiri verbale si comportamentale agresive sau sa ne retragem din calea provocarilor.




Oare ce putem face concret pentru a ne spori capacitatea de a gestiona emotiile proprii si capacitatea de a influenta emotiile celor din jurul nostru? Sunt ele de necontrolat? Au ele puterea de a face din noi chiar orice? Este oare doar o problema de noroc? Ei bine, vestile pe care vi le aduc sunt bune. Nu, nu este doar o problema de "noroc emotioal", si da, putem controla emotiile in buna masura!

Trebuie spus ca emotiile aflate in dezechilibru: frica extrema, tristetea fara margini si furia oarba reprezinta azi un mod disfunctional de a aborda problemele existentiale. Sunt foarte rare situatiile in care sa fie nevoie de astfel de emotii. Nu mai traim in epoca de piatra iar pericolele nu mai sunt cele de atunci, cand era nevoie de emotii foarte intense pentru a ne pune in miscare si a determina reactiile de fuga sau atac de care depindea insasi supravietuirea noastra.

In afara de situatia in care sunteti atacati de un urs si in afara de situatia in care tara in care locuiti se afla in razboi, nu prea mai este nevoie de reactii emotionale intense care sa va puna in miscare si sa va asigure supravietuirea. Azi este nevoie mai curand sa va diminuati in intensitate reactiile emotionale si sa le puneti in acord cu sarcinile complexe pe care le aveti de intampinat: a va argumenta un punct de vedere sau a va mobiliza pentru o activitate de grup sau studiu. Cum facem asta?








(1) Imaginea The World Around Us, de Bardia Photo, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu