Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 28 septembrie 2016

O Vizita in Viitor

Marele nostru regret... ca nu ne putem intoarce in timp pentru a "drege" ceea ce a facut Maimutica Gratificatiilor Imediate. Putem in schimba sa ne ducem in viitor, cu efecte cel putin la fel de miraculoase!




Spunem adesea ca ne-ar placea sa ne putem intoarce in timp, cu mintea de acum, pentru a reusi sa facem alte alegeri, mai putin constisitoare, mai avantajoase pe termen lung. Probabil acesta este marele regret al omenirii - ca nu putem face aceste "excursii in timp", desi ne putem consola cu faptul ca am putea invata din experienta acumulata.

Cum spune un aforism celebru, nu poti s-o iei de la inceput dar poti oferi povestii un alt final. Se spune in lumea stintifica ca omul are doua personalitati: o personalitate care gandeste totul pe termen scurt, influentata de instincte si tendinte irationale, adanc inradacinate in istoricul speciei, dar si o personalitate civilizata, care poate sa anticipeze si sa urmareasca obiective pe termen lung, facand sacrificii in prezent.

Personalitatea primitiva (Eul Primitiv sau Instant Gratification Monkey) este aceea care decide instantaneu faptul ca va lua toate satisfactiile si placerile care i se ofera acum si aici - fie ca vorbim despre inca o portie de mancare, de sansa copulatiei cu un strain sau de impulsul de a-ti ataca un rival. In trecutul omenirii, toate acestea reprezentau comportamente-resursa care ti-ar fi salvat viata si ar fi inmultit sansele noastre de a supravietui ca specie.

Personalitatea evoluata (Eul Civilizat) in schimb, este aceea care reuseste sa faca distinctia intre o satisfactie pe termen scurt (trecatoare, ineficienta azi) si una pe termen lung (durabila si avantajoasa), mai ales ca civilizatia pare a se fi intemeiat pe ideea de a-ti amana gratificatiile. Esti cu atat mai civilizat cu cat le amani mai eficient.

Cand Eul Primitiv (Instant Gratification Monkey) iti sugereaza sa iesi afara si sa bati mingea, Eul Civilizat iti aminteste ca maine ai un test la matematica.  Insa nu ne putem intoarce in timp pentru a schimba, pentru a "drege" alegerile pe care le-a facut personalitatea noastra primitiva cu niste alegeri mai intelepte pe care le-am face azi. Am vazut care sunt consecintele daca ne lasam condusi de Eul Primitiv dar singurul lucru pe care il putem face este sa invatam din aceasta experienta.




Cu toate acestea, s-ar parea ca exista totusi o cale de a face alegeri mai bune azi, genul de alegeri pentru care Eul nostru viitor ne-ar putea multumi. Un grup de cercetatori germani au descoperit ca atunci cand ne gandim la viitor, devenim mai inspirati si mai motivati sa facem alegerile potrivite, adica sa nu mai actionam pe baza impulsurilor Eului Primitiv (Instant Gratification Monkey).

Psihologul Kelly McGonigal, de la prestigioasa universitate Stanford vorbeste despre 3 moduri in care putem intra in legatura cu Eul nostru viitor, reusind pe aceasta cale sa crestem motivatia pentru comportamentul eficient pe termen lung. Va indemn sa le cititi cu atentie si sa le puneti in aplicare:

>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea Ongoing Future, de Eddie van W., via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

(2) McGonigal, (2015), Puterea Vointei. Cum functioneaza auto-controlul si ce putem face pentru a-l imbunatati. editura Litera, colectia "Dezvoltare Personala", Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu