Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 15 septembrie 2016

Psihologia Miracolelor

Ce s-ar intampla daca incepand de azi vom invata in fiecare zi cate o maxima despre schimbare? Probabil ca intr-un an vom sti atat de multe lucruri despre schimbare incat vom putea sa predam un curs universitar pe aceasta tema. 




Mici schimbari in anumiti parametri ai unui sistem pot cauza pierderea sau restabilirea echilibrului in acel sistem, conducand la mari si fulgeratoare schimbari ale acestuia. Cam asa suna, in esenta ei, teoria catastrofelor, al carui titlu m-am simtit dator sa il completez -- "teoria catastrofelor si a marilor realizari".

In ciuda titlului, intunecat si sinistru, mesajul Teoriei Catastrofelor este unul generos si cuprinzator - ea explica modul in care evolueaza lucrurile pe lume, de la putin la mult, de la mic la mare, de la simplu la complex, prin acumulari de informatie, energie si materie. Cand schimbam un parametru din cadrul unui sistem, sistemul isi schimba configuratia si functiile. Iar cand alegem sa introducem noi obiceiuri in comportamentul nostru, viata noastra intra intr-o alta etapa.

Oare ce se intampla, spre exemplu daca incepem sa fumam cate o tigara pe zi? Dar ce se intampla daca facem cate 5 genoflexiuni in fiecare dimineata? Sau ce se va intampla daca incepem sa vedem cate un film documentar in fiecare seara de Luni? Probabil ca intr-o zi, aceste mici schimbari vor ajunge sa conteze... Acumularile sistematice formeaza masa critica necesara schimbarii. Daca mentinem ritmul, schimbarea va fi implacabila.

In curentele de gandire spirituala Teoria Catastrofelor (si a Marilor Realizari) corespunde Legii Minimului Efort, care sustine ca nimic din natura nu se dezvolta in mod fortat - iarba nu face eforturi ca sa creasca, florile nu fac eforturi ca sa infloreasca iar soarele nu face eforturi pentru a rasari. Corespunde si Legii Cauzei si Efectului care sustine ca fiecare fenomen are o cauza si fiecare alegere are un efect.

Principiul poate fi utilizat in educatie si cam in orice presupune contactul inter-personal pus in slujba progresului: familia, munca, prietenia, etc. In timp ce ne dorim un progres rapid si fulgerator, din partea propriei persoane sau din partea celor din jur, se vede treaba ca nu este realist si nici sanatos sa fortam lucrurile. Nu putem lasa lucrurile la voia intamplarii dar schimbarile impuse cu forta nu fac decat sa traumatizeze. Rezultatul este pierderea increderii si ruinarea potentialului. 

In schimb, pentru ca aceste schimbari de parametri sunt abia observabile dar stabile din punct de vedere structural, ele au potentialul de a schimba, la un moment dat, intr-un mod radical acest sistem, pana la a-l face de nerecunoscut. Atunci se cheama ca am obtinut masa critica necesara saltului evolutiv. Acest concept este multi-functional, in sensul ca apare in numeroase domenii de activitate: fizica, politica sau tehnologie.

In domeniul psihologiei, termenul de masa critica este folosit cu referire la eforturile de crestere sau acumularile de informatie, energie (emotie) sau eforturi voluntare care determina mai tarziu aparitia unor schimbari decisive. In videoclipul de mai jos, un om care imi este foarte drag, psihoterapeutul Dorin Victor Vasile descrie acest proces al acumularilor necesare realizarii unor schimbari sensibile.




Un singur balon nu reuseste sa schimbe nimic si am fi tentati sa credem ca schimbarea este imposibila. Tine nu doar de sanatatea noastra psihica ci si de maturizarea noastra emotionala si de nivelul de civilizatie la care am ajuns, capacitatea de a-ti amana recompensele si a depune eforturi (a aduna baloane cu heliu) necesare schimbarilor pe care ni le dorim.

Schimbarile care vin peste noapte sunt brutale si, asa cum spuneam, pot reprezenta niste traume - niste lucruri pentru care nu am fost pregatiti. Chiar si daca schimbarea este aparent pozitiva, s-ar putea sa nu avem suficiente resurse pentru a o gestiona.

Spre exemplu nu oricine este pregatit sa gestioneze castigarea unei mari sume de bani. De aceea poate ca loteria se dovedeste mai mereu o falsa sursa de imbogatire - ai banii dar nu ai competentele necesare obtinerii si administrarii lor, totul este intamplator si arbitrar in lumea castigatorilor la loterie si a jocurilor de noroc.

Daca ar fi sa vorbim despre lucrurile care ne ajuta sa "scapam de o problema cat casa" vi le recomand pe urmatoarele:


>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea On the Top of the World..., de Geraint Rowland, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Scott, S.K., (2007), Pasi Simpli catre Vise Imposibile, editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti.

(3) Wikipedia, (acc. Sept 15, 2016) Teoria Catastrofelor, website: Wikipedia

(4) Golu, M., (2009), Fundamentele Psihologiei, editura fundatiei Romania de Maine, Bucuresti

(5) File de Lumina, (acc. Sept 15, 2016), Cele 7 Legi ale Universului, website: File de Lumina 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu