Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 23 noiembrie 2016

Pe Aripile Razbunarii

Razbunarea este o adevarata sinteza a personalitatii, deschisa si la vederea publicului. Acesta sunt eu, aceasta este lumea in care traiesc si asta poate face o persoana ca mine intr-o lume ca aceasta.




Intre parinti si copii exista, de regula o iubire de la sine inteleasa, asimilata iubirii neconditionate, cel putin la nivel teoretic. Alegerile celor mai apropiate rude de sange, rareori reusesc sa tulbure  izvorul nesecat al acestei iubiri. Cu toate acestea, apar adesea cazuri in care proverbiala iubire materna, din diferite motive, lasa loc unor manifestari comportamentale care ne pun pe ganduri.

Psihanaliza a popularizat asa-numitul complex Medea, care are drept sursa de inspiratie o legenda din Grecia antica, legata de o mama care si-a ucis copiii pentru a se razbuna pe fostul ei sot. S-ar parea ca aceasta pilda a razbunarii a devenit ea insasi o sursa de inspiratie pentru numeroase alte persoane chinuite de resentimente, chiar si in zilele noastre.

Pentru ca nu este tocmai usor sa accepti ca nu poti controla alegerile celorlalti, iar acestia iau adesea decizii care nu iti plac si afecteaza capacitatea ta de a ramane fericit cu viata ta, mintea umana "iese la lucru" si analizeaza fiecare oportunitate de a regla situatia, de a restabili un echilibru intre noi si ceilalti.

In caz ca nu exista nicio lege omeneasca care sa-i determine pe ceilalti sa tina cont si de emotiile noastre, spre exemplu sa-i impiedice pe partenerii nostri sa plece pur si simplu cu altcineva si sa ne lase de izbeliste, sau, daca au plecat, macar sa plateasca intr-un fel raul pe care ni l-au facut, ei bine, ce alte optiuni avem?




Va vine sau nu sa credeti, a-ti ucide copiii poate sa fie o optiune pentru o astfel de partenera (se)dusa si abandonata. In Anglia, Rekha Kumari-Baker (41) isi ucide ambele fiice, Jasmine (13) si Davina (16), pentru a-si pedepsi sotul, un prosper om de afaceri, care, dupa divortul de d-na Kumari, isi gasise fericirea in bratele unei alte femei.

Cazul Rekha Kumari Baker, prezentat intr-un episod al showului "Deadly Women" de pe Investigation Discovery Extra, scoate in evidenta si diferenta de statut intre sotul David Baker, afacerist de succes si sotia Rekha, care avea un job de ospatarita. Trebuie sa fi fost un adevarat cosmar pentru femeie sa piarda, odata cu acest mariaj... tot ce avea, chiar si pe iubitul ei Jeff, de asemenea, om de afaceri. 

Rekha Kumari nu obtinuse tutela asupra fiicelor sale, desi le considera un fel de extensii ale propriei persoane. Gelozia sa fata de succesul si fericirea fostului sot nu mai cunostea limite, o chinuia faptul ca fiicele sale sunt educate de o alta femeie, si a ales "calea usoara". Adica calea prin care poti ruina fericirea celuilalt, caci e mai usor sa faci asta decat sa-ti construiesti propria fericire.

Aveti mai jos un document oficial, prezentat de femeie la tribunal.

Regretele sunt tardive acum ca mi-am ucis cele doua fiice frumoase. Nu am dorit sa fie ranite asa cum am fost eu. Jeff m-a ranit mai presus de putinta mea de a explica. I-a venit uneori greu sa inteleaga, dar l-am iubit atat de mult. Fiicele mele nu vor mai fi o povara pentru nimeni, acum. Rekha.





Dar ce putem face pentru a ne construi fericirea, chiar si intr-un context atat de incarcat cu factori de stres? Este totusi posibil? Desigur, i-as fi recomandat putina psihoterapie sau consiliere psihologica acestei femei, inainte de gestul ei. In prima sedinta i-as fi spus motto-ul terapiei mele: "Dati-mi curajul de a schimba ceea ce se poate schimba, linistea de a accepta ceea ce nu se poate schimba si intelepciunea de a face diferenta intre ele". Apoi am fi intrat in detalii.

>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea Revenge, de Samah R, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Wikipedia, (acc. Nov. 23, 2016), Medea, website: Wikipedia

(3) Analytical Psychology, (acc. Nov. 23, 2016), Types of Psychological Complexes, website: Analytical Psychology

(4) Daily Mail Online, (acc. Nov. 23, 2016), Texas mom, who shot dead her two daughters let her estranged husband live because she wanted "to make him suffer", website: Daily Mail Online

(5) Murdepedia, (acc. Nov. 23, 2016), Rekha Kumari-Baker, website: Murderpedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu