Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 9 ianuarie 2017

Iubirea Schimba (Aproape) Tot

Romantismul se asociaza cu straniul, selenarul, visele si paloarea bolnavicioasa a obrajilor. Romantic, adica macar putin... bolnav. Daca este asa, atunci culmea romantismului nu este in pozele fericite de familie si nici in saptamana de lucru.




In mod straniu, persoana care face obiectul povestii de fata nu a fost niciodata considerata bolnava psihic, in ciuda comportamentului mai putin conventional de care a dat dovada. E vorba despre un domn Tanzler, caruia ii placea sa pretinda ca este conte si medic, insa nu era decat un tehnician obscur dintr-un spital. Dar Tanzler a facut istorie, dupa cum veti vedea...

A fost romantic inca din copilarie, cand avea viziuni legate de idealul sau feminin - o femeie foarte frumoasa, bruneta, daca s-ar putea. Dupa ce s-a casatorit si a avut copii, a emigrat in America, stabilindu-se in Key West, Florida, unde primeste un post de tehnician intr-un spital, specializat fiind in lucrul cu razele X. Aici viata sa ia o intorsatura ce avea sa-i aduca o celebritate, probabil nedorita.

Dupa varsta de 50 de ani el o intalneste la spitalul unde lucra, pe femeia visurilor sale in persoana unei tinere bolnave de tuberculoza, Elena Milagro de Hoyos. Fireste, inca de la inceput, fata de 21 de ani, care tuseste mereu, ii pica cu tronc barbatului care ajunge sa o divinizeze. 

El le promite membrilor familiei ca o va salva pe Elena, in ciuda faptului ca la acel moment tuberculoza nu era curabila si in ciuda faptului ca habar n-avea cum putea sa faca asta. Dar este oarecum placut sa vezi un om care iubeste la modul acesta si, pe undeva, sunt convins ca el v-a starnit simpatia. 

Insa femeia iubita moare de tuberculoza, in ciuda incercarilor anecdotice ale "medicului" de a o salva, iar acesta cere permisiunea familiei de a cladi un mic mausoleu in cimitir, unde sa fie pastrat corpul neinsufletit al femeii iubite. Desi interesul germanului devenise cam nepotrivit si exagerat, familia permite construirea mausoleului unde "medicul" incepe sa isi petreaca o mare parte din zi.

La un moment dat insa, Tanzler nu mai este vazut in cimitir. Oare sa se fi impacat cu disparitia prematura a "iubitei sale"? Nici pomeneala! De fapt barbatul a luat decizia sa "se casatoreasca" cu iubita sa, in ciuda faptului ca aceasta se afla intr-o avansata stare de putrefactie. El avea tot felul de dialoguri imaginare semnificative cu Elena, iar in final, s-ar parea ca "a convins-o" pe aceasta sa-i fie sotie. Ce inseamna sa insisti!

Dedicat cu totul iluziei sale, domnul Tanzler face eforturi disperate de "a o readuce la viata" pe iubita sa, cum ar fi de exemplu faptul ca ii legase oasele cu sarma si o acoperise cu ceara, acolo unde trecerea vremii si procesele biologice specifice isi lasasera amprenta in mod dizgratios. E greu de imaginat ca cei doi au trait astfel, intr-o armonie desavarsita, ani intregi, in ciuda faptului ca totul pare un vis urat.

Tanzler nu a renuntat niciodata la iluzia sa, de care s-a ocupat pana la a se fi retras cu totul din viata profesionala si sociala. El era vazut adesea cumparand parfumuri si substante pentru conservare, ori lenjerie intima feminina, mai ales ca avusese grija sa confectioneze chiar si un vagin artificial, care facea posibila implinirea iubirii lor. Trebuie sa fi fost o adevarata drama pentru barbat interventia familiei Elenei in "idila" lor.




Fireste, m-a marcat si mi-a ramas in minte povestea aceasta "romantico-sinistra", cat se poate de reala. Si oricat de departe ar fi dus-o domnul Tanzler, nu pot sa nu observ ca fiecare dintre noi isi are propriile iluzii romantice, la care tinem si nu am vrea sa renuntam nici in ruptul capului. Dupa cum ati vazut in videoclipul de mai sus, a aparut o industrie a papusilor pentru adulti, iar multi dintre noi traim cu incapatanare povesti dezlanate al caror sfarsit nu dorim sa acceptam ca a avut deja loc.

Pe fondul cresterii nivelului de trai, a pretentiilor si asteptarilor pe care le avem, fenomenul alienarii este din ce in ce mai prezent iar multi dintre membrii societatii prefera iluzia, unei realitati nesatisfacatoare. Fiindca oamenii nu au fost facuti pentru nefericire, ne gasim implinirea in taramul plin de posibilitati al iluziilor, unde avem cel putin iluzia controlului. Pe "medicul" Tanzler, nici macar mirosul de putrefactie nu l-a trezit din visul sau frumos. 

Liberul arbiru este o iluzie. Oamenii aleg intotdeauna ceea ce percep a fi calea celei mai mari placeri. Scot Adams  
Cand o iluzie moare este ca si cand ai fi pierdut un copil. Judy Garland  
Este nevoie de iluzie pentru a deghiza golul interior. Arthur Erickson 

Cine stie ce este cu adevarat singuratatea? Chiar si cel mai mizerabil marginal imbratiseaza o amintire sau o iluzie. Joseph Conrad 

Iluziile ne salveaza de durere si ne permit sa traim placerea. S. Freud. 

Iluzia este cea dintai placere. Oscar Wilde




Si totusi... cum a fost posibila aceasta incredibila romanta macabra? Ce avea diferit domul Tanzler? Ce anume l-a adus pana aici? Voi incerca in cele ce urmeaza sa conceptualizez cazul acestui om si povestea lui fara pereche.

>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea The Goddess Reborn, de Rinoninha, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) The Line Up, (acc. Ian. 09, 2017), Undying Love: Carl Tanzler Mummy Dream Girl, website: The Line Up

(3) Wikipedia, (acc. Ian. 09, 2017), Carl Tanzler, website: Carl Tanzler



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu