Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 8 ianuarie 2017

Top 10 Video Psihopedia

Inca un top... si ma duc! Inainte de a incepe activitatea editoriala propriu-zisa, a lui 2017, va invit sa vizionati cateva amintiri din anul care tocmai s-a incheiat!  




Pentru ca in aceasta perioada se trage linie si se socoteste, m-am gandit sa mai fac un top inainte de a incepe activitatea editoriala a anului 2017. Este vorba despre un top 10 alcatuit din videoclipurile care au atras cele mai multe vizionari ale paginilor respective, sau care pur si simplu se afla pe paginile Psihopedia cele mai vizitate in anul 2016. Ar putea fi considerat foarte bine si un top al celor mai accesate pagini ale blogului, in 2016.

Cu alte cuvinte, in acest top, preferintele mele nu au jucat absolut niciun rol, spre deosebire de topul anterior, in care era vorba despre preferintele mele, in exclusivitate. Unele dintre aceste videoclipuri sunt valoroase si prezinta lucruri pe care merita sa le cunoasteti, dar altele sunt doar niste videoclipuri banale de pe youtube, care, in cel mai bun caz, va vor lasa un zambet pe figura. 

Inainte de a trece la treaba, permiteti-mi sa le adresez un gand plin de recunostinta celor care au incarcat aceste videoclipuri pe youtube, oferindu-mi astfel posibilitatea de a colora blogul Psihopedia in fel si chip. Dar sa trecem la treaba! Si, desigur, nu uitati floricelele si cafeluta! 

*Numarul din paranteza reprezinta accesarile articolului respectiv.*

Locul 10. Pedeapsa si Consecinta Logica (121 views)


A fost un articol de parenting in care prezentam diferenta intre pedeapsa si consecinta logica pe care o recomandam in scopuri educative. Cu toate acestea, videoclipul are o legatura tangentiala cu topicul - el se refera la farsele pe care si le fac adolescentii intre ei si consecintele logice ale faptului ca nu isi pot retine respiratia, sau poate ca uneori nici macar nu doresc asta. 




Locul 9. Amorul Victimei cu Salvatorul (124 views)


Acest articol se refera la situatia "romantica" pentru unii, stresanta pentru altii, in care clientii de psihoterapie se indragostesc de terapeutii lor, in ciuda faptului ca exista un milion de reguli de etica si buna purtare care le interzic acest lucru, si poate tocmai de aceea este atat de tentant sa te indragostesti de terapeut si vice versa. Filmuletul este imprumutat de pe Investigation Discovery si merita vazut. 




Locul 8. Foamea de Complimente. (126 views)


Articolul in cauza ar trebui sa constituie o adevarata revelatie pentru acei sefi si pentru acei parteneri care se depasesc pe sine in critici, pedepse si amenintari, in incercarea neostoita de a mari responsabilitatea de partea cealalta, dar care incercare este luata mai curand drept o forma neputincioasa de eliberare a frustrarilor. Videoclipul vorbeste despre un mod fortat de a le declara celorlalti ca prezinta interes pentru noi si despre un mod de a obtine numerele de telefon dorite prin santaj emotional. Ma intreb care este eficienta pe termen lung a acestei metode.  





Locul 7. Tano Cariddi - Top 5. (129 views)


Nu-mi dau seama care este motivul pentru care acest articol a obtinut suficiente vizionari pentru a intra in top 10. Probabil ca filmul Caracatita are inca multi fani ce ajung intamplator pe tot felul de situri obscure, cum ar fi Psihopedia. Videoclipul il prezinta pe Tano Cariddi, cunoscutul personaj al serialului italian care, prin anii '90 ne-a tinut cu sufletul la gura in serile de Sambata, prezentandu-se pe sine in fata Cuppolei, ca si cand ar fi dat un examen la Harvard.




Locul 6. Surprize de Craciun (137 views)


Recunosc faptul ca articolul respectiv prezinta o viziune usor sinistra, poate nemeritata, asupra acestei  frumoase sarbatori. Cu toate ca topicul in sine a reprezentat el insusi o surpriza, el a reusit sa aduca acest numar de accesari, iar povestea, cred eu, a fost una cu potential. La fel si videoclipul care vorbeste despre situatia usor penibila in care iti doresti sa fii atat de sigur cu cine faci sex incat risti sa-ti jignesti partenerul si sa ramai virgin pentru tot deauna. Dar hei, cel putin nu iei HIV, which is the whole point of life. 




Locul 5. Cursuri de Formare in Psihopatie. (139 views)


Aparent aici "se infierbanta lucrurile", nu doar fiindca am ajuns in top 5, ci si pentru ca topicul era unul foarte provocator. Pariez ca nici prin gand nu v-a trecut vreodata ca toate acele arme, lovituri nemiloase, ciomege si sange care sare pe pereti ar putea avea un efect asupra sanatatii psihice. Probabil ca, dimpotriva, va imaginati ca toata aceasta violenta este bine sa gaseasca "o supapa", cum ar fi jocurile pentru calculator. Videoclipul si articolul in sine prezinta o cu totul alta viziune, bazata pe cercetare stiintifica.




Locul 4. Copilaria Indusa Oral. (161 views)


Un alt articol provocator este si acela care incearca sa faca o legatura intre un controversat procedeu chirurgical barbar (lobotomia) si consumul de alcool, care par a avea efecte asemanatoare, cel putin pe termen lung. Daca v-ati intrebat vreodata de ce li se intampla o atat de nepotrivita intoarcere in timp celor care consuma mai mult alcool decat noi ceilalti, acest articol vine sa raspunda acestui gen de preocupari. Videoclipul prezinta la randul sau un experiment extrem de interesant realizat la o petrecere studenteasca unde alcoolul apare si dispare in mod miraculos. 




Locul 3. Intrebari Fundamentale. (175 views)


S-ar parea ca acest articol in care am avut o criza de subtilitate, in sensul ca aveam prea multa, a adunat un numar rezonabil de vizionari, semn ca oamenii isi doresc sa stie care sunt trucurile pe care le putem folosi pentru a-i cunoaste mai bine pe cei din jurul nostru, dintre care multi pot parea niste parteneri ideali, dar nu stim niciodata daca sunt asa ceva. Relatiile sunt ca la "loz in plic" cu exceptia situatiei in care ai pregatita intrebarea potrivita. Videoclipul este si el cu sare si piper, pe masura articolului. 




Locul 2. Play Dead (202 views)


O data in plus, numarul relativ mare de accesari vorbeste despre ratiunile practice pentru care oamenii citesc articole de psihologie, cum ar fi, spre exemplu, pentru a afla cum naiba poti sa scapi de un tampit care nu te mai lasa in pace. Eu probabil trebuie sa fiu supra-specializat in asa ceva, prin natura preocuparilor mele. Videoclipul face referire directa la una dintre metodele de a scapa de un psihopat si merita vazut, inteles si, cine stie, urmat, daca va doriti cu adevarat sa scapati. 




Locul 1. Sa oferi flori! (363 views)


Asadar, atunci cand te saturi sa scapi de psihopat, poate din cauza epuizarii psiho-nervoase, nu iti ramane decat sa primesti buchetul de flori pe care ti-l ofera in semn de pretuire, sau, daca este cazul, sa ii oferi chiar tu un buchet de flori, pentru ca psihopatul respectiv sa se relaxeze si sa nu-si mai bata joc de existenta ta. In aceeasi ordine de idei, cine stie ce psihopat periculos se poate ascunde in spatele unei persoane care nu primeste buchetul de flori atunci cand il asteapta....




Videoclipul de mai sus este pe cat de dulceag te-ai astepta sa fie, numai bun pentru "apocalipsa masculina" adica perioada dintre 14 Februarie si 08 Martie. Probabil ca astfel de dulcegarii gratuite asigura continuitatea speciei, nu ca ar fi amenintata in vreun fel (specia). Videoclipuri precum acesta sugereaza faptul ca viata poate fi frumoasa atunci cand iti aduci aminte ca ai de respectat niste coduri de comportament bine definite. 

Sau cel putin asa ne place sa credem... Sa nu uitam ca Freud marturisea ca nu a ajuns inca sa inteleaga ce vor femeile, deci cu alte cuvinte, s--ar putea sa le oferiti flori fara absolut nicio justificare fundamentata psihanalitic. Pentru a o cita si pe Elaine din serialul Seinfeld, probabil ca femeile vor "this, that and the other". Iata ca tot o femeie ne-a deslusit misterul... Deci un buchet de flori este, probabil, ca si oralul de Lb. Romana, primul examen de la Bacalaureat. Un inceput promitator si atat.








(1) Imaginea Bodhisattvas | Path to Edge, de Hartwig KHD, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu