Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 15 martie 2017

Cand Lipseste Trecerea de Pietoni

Vrei sa traversezi, dar lipseste trecerea de pietoni. Uneori trebuie sa ocolesti toata intersectia pentru a ajunge in siguranta pe trotuarul celalalt. Stiu, preferi calea usoara, dar pe calea cea grea se afla esenta civilizatiei.




Vorbind cu tot felul de clienti care vin la terapie, mi se intampla sa am tot felul de revelatii interesante si nu pot sa nu vi le impartasesc si voua. Una dintre aceste revelatii consta intr-o metafora, care imi vine in minte tot mai des. Metafora este un mijloc destul de utilizat de catre terapeuti si consilieri, pentru ca forta ei inlesneste intelegerea unei anumite situatii intr-un anumit mod, ceea ce nu poate decat sa ii ajute in procesul terapeutic, pe ambii protagonisti.
S-ar parea ca mi-am atins masa critica de experienta si am reusit sa inteleg faptul ca... civilizatia este ca o intersectie din care pur si simplu lipseste o trecere de pietoni. In imaginea de mai jos se poate vedea "o trecere de pietoni care nu exista", adica o carare facuta de pietonii care nu au dorit sa traverseze 3 treceri de pietoni pentru a ajunge in partea cealalta, pe trotuarul de vis-a-vis.

In caz ca v-am trezit curiozitatea in ce priveste aceasta a "8-a minune a lumii" din orasul Brasov, ei bine, puteti gasi intersectia cu pricina in locul unde se intalnesc Calea Bucurestilor cu Strada Zizinului. In ciuda faptului ca pietonii sunt vitregiti si nu s-a gandit nimeni la ei, este un loc frumos, cu multe flori multicolore, arbori si arbusti ornamentali, pe care nu se poate sa nu-l iubiti.



Ocolitul intersectiei este insa o treaba cronofaga si oamenii se grabesc. In plus, omul este supus legii minimului efort, adica crede cu tarie ca, daca se poate descurca fara a depune foarte mult efort, atunci ar trebui sa faca acest lucru, nu de alta, dar nu prea intelege eforturile - de ce atata efort? Legea minimului efort zice ca soarele nu se chinuie sa rasara iar florile nu se chinuie sa infloreasca, iarba nu se chinuie sa creasca, etc.

Cu alte cuvinte, daca in natura nimic nu se face cu efort, de ce am face noi oamenii eforturi? De'aia am reusit sa acaparam aceasta planeta si sa o supunem? Ca sa fim noi cei care se chinuie cel mai mult dintre toate regnurile existente pe fata pamantului? Pe undeva, nu are sens. Dar dintr-o perspectiva sociala, eforturile umane sunt o dovada de civilizatie si o necesitate absoluta, in fiecare domeniu al vietii: intimitate, profesie, parenting, etc.

Eforturile se impun inca din copilarie, cand micutii invata ca nu pot sa se joace tot timpul si ca, pe masura ce cresc, trebuie sa isi faca tot mai multe lectii, ba chiar sa se indragosteasca de aceste lectii, daca s-ar putea. Ei bine, la inceput ne este greu sa intelegem de ce sunt necesare aceste eforturi, dar se intampla ceva neplacut si atunci ne dam seama ca este mai bine sa le facem. Intram cum s-ar spune, intr-o logica de tipul "short term pain for long term gain" / "suferi putin ca sa-ti fie bine mai tarziu".
Spre exemplu, fiindu-ne urat sa facem eforturi de a traversa cele 3 treceri de pietoni si a ajunge pe trotuarul de vis-a-vis, suntem tentati, precum multi dintre cetatenii Brasovului, sa facem o carare intr-un loc nepermis. Asta pana in momentul in care cineva este lovit de o masina fiindca nu a fost destul de rapid, sau pana cand vine Politia si incepe sa dea amenzi. Atunci apare, nu-i asa, "mintea brasoveanului cea de pe urma".

Aceasta este metafora trecerii de pietoni care lipseste. De ce lipseste? Nu stiu, poate va pot raspunde la aceasta intrebare cei care au proiectat planul orasului Brasov, in care traiesc de ceva timp si care de altfel imi place. Sau poate ca lipseste pentru ca eu sa ii ajut pe clientii mei sa inteleaga de ce trebuie sa ocolesti in loc sa o iei pe scurtatura. Iata cateva exemple de situatii in care este mai bine sa ocolesti decat sa o iei pe scurtatura, asa cum iti sugereaza legea minimului efort:




  • Este mai usor poate sa furi decat sa muncesti pentru a obtine cinstit banii de care ai nevoie. Dar furand, exista riscul sa ajungi la puscarie. Deci, mergi, fa o scoala buna, cauta-ti un job bun si apoi obtii ceea ce ai fi obtinut "trecand pe scurtatura" dar riscand tot felul de lucruri!
  • Este mai usor sa iei la bataie un functionar care se misca greu decat sa ai rabdare si sa il rogi frumos sa se grabeasca, apoi sa astepti linistit la o coada de zeci de persoane. Deci lasa rand la coada, mergi la psiholog, gestioneaza-ti problema cu furia, iar apoi intoarce-te si stai la coada linistit!
  • Este mai usor sa te imbeti de necaz decat sa gasesti o cale de a schimba situatia care iti produce atat de mult stres. Dar imbatandu-te iti poti pierde nevasta si locul de munca, poti pierde totul in timp record. Deci invata mai intai sa iti gestinezi stresul si problemele iar apoi ocupa-te de ceea ce te doare!
  • Este mai usor sa mergi la pacanele pentru a castiga o suma mare de bani, care iti va permite sa lipsesti de la munca tot anul, decat sa te duci la serviciu si sa te simti ca un nimeni sau ca un negru pe plantatie. Prin urmare, mergi la psiholog, rezolva-ti problema cu jocurile si vei scapa de riscul de a ramane pe strazi din cauza pacanelelor!
  • Este mai usor sa te lasi coplesit de gelozie si sa controlegi toate miscarile partenerului de viata, decat sa devii o persoana independenta si autonoma, care se poate bucura de prezenta celor dragi, fara a incerca sa ii controleze. Deci, daca doresti sa ai o viata normala tu si partenerul tau, fa eforturi de a-ti dezvolta autonomia si increderea in fortele proprii, fa eforturi de a vedea cat de plin de resurse este acest univers! Apoi esti pregatit pentru o relatie normala.
  • Este mai usor sa te abandonezi pe tine intr-o depresie fara de sfarsit, sperand ca cineva "se va simti" si va face totul in locul tau, decat sa incerci sa iti rezolvi problemele, lucru care presupune realism, curaj si implicare activa. Asadar, implica-te in rezolvarea problemelor sau cere ajutor pentru a descoperi modalitati eficiente de a te raporta la acestea!

Dupa cum puteti observa, aceasta tendinta umana de a o lua pe scurtatura, in virtutea legii minimului efort, pare ceva larg raspandit in natura si societate. Din pacate, tentatia de a economisi eforturi ne costa scump pe termen lung, si pe cat de mult ne-ar placea ideea de a trece pe scurtatura, pe atat de riscanta si nesigura este aceasta alegere.

Exista intotdeauna o perspectiva pe termen scurt, care ne promite avantaje, eliberare, eforturi limitate si rezolvarea rapida a problemelor, dar si o perspectiva  pe termen lung, care nu ne vinde iluzii, dar la care ne putem adapta, atunci cand intelegem ca nu avem nicio  optiune mai buna decat aceasta. Cand oamenii vor invata sa nu mai aleaga ceea ce este usor, probabil ca societatea umana va ajunge departe.
13. Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sunt cei ce intră pe ea. 14. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sunt cei ce o află. MATEI, 7.

Si nu utati ca Psihopedia este unicul site unde o veti gasi pe Brooke Candy langa un citat din Biblie








(1) Imaginea Stop!, de Laurin Sorbet, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu