Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 14 mai 2017

Psihologia Zambetului

Psihopedia stimuleaza cultura zambetelor la romani, prin intermediul unui articol dedicat acestui gest uman incarcat cu semnificatii. Cititi despre cele 10 secrete ale zambetului!




Zambetul poate sa fi patruns in constiinta colectiva drept un simbol al prieteniei, al deschiderii, al satisfactiei, dar el poate sa transmita numeroase alte lucruri, emotii sau mesaje: teama, dispret, jena, etc. Anumite zambete sunt enigmatice, iar oamenii se intreaba chiar si dupa sute de ani ce transmit ele - vezi surasul Monalisei din portret.

O serie de studii stiintifice si cercetari in domeniu au condus la aparitia unui consistent bagaj de informatii referitor la zambet, conotatiile sale sau efectele sale asupra celui care zambeste si, desigur, asupra celor carora li se zambeste. Oare de cate feluri sunt zambetele? Zambesc mai mult barbatii sau femeile? Poate un zambet sa ascunda ce te astepti mai putin - adica o depresie?

Iata doar cateva dintre informatiile adunate in bazele de date ale zambetului uman:

  • Zambetul Panamerican si Zambetul Duchenne. Anumiti cercetatori au impartit zambetele in doua categorii: cele Panamericane (dupa numele companiei aeriene care le forta pe stewardese sa zambeasca), adica false, si zambetele Duchenne, autentice (dupa numele cercetatorului care le-a pus in evidenta). Spre deosebire de zambetul Panamerican, zambetul Duchenne presupune o participare a pometilor si a ochilor, care fac "laba gastii" la colturi. 
  • Femeile zambesc mai mult decat barbatii. Asa cum era de asteptat, femeile, care dispun de ceva mai multa empatie, inteligenta emotionala si capacitate de a se afla in contact cu cei din jur, zambesc mai mult decat barbatii. Fie pentru a se face placute, lucru esential in viata sociala a unei femei, fie pentru a detensiona situatiile, femeile recurg la zambet care, nu-i asa, le vine asa de bine uneori. 
  • Zambetul si puterea. S-ar parea ca atunci cand suntem puternici din punctul de vedere al fortei fizice, al combativitatii, dar si din punctul de vedere al statutului, avem mai putina nevoie sa zambim, zambetul fiind mai curand asociat unui nivel scazut de testosteron si unui statut social de nivel modest. Asadar, zambetul nu este tocmai pentru cei puternici, care nu au nevoie sa se faca placuti, ci mai curand pentru cei slabi. 
  • Exista oameni care nu pot zambi. Nimic iesit din comun aici, nu-i asa? Dar nu ma refer la cei care au figura "paralizata" din cauza unei depresii, sa spunem, ci ma refer la cei care s-au nascut sau au dobandit aceasta conditie medicala care din pacate nu le permite sa adopte expresii faciale, din cauza unei paralizii a muscilor fetei. Situatia este dramatica pentru acesti oameni, deoarece aceasta imobilitate a fetei devine un stimul de netrecut, care stupefiaza pe cei din jur si nu intr-un sens pozitiv. De aici si dificultatile de a-si face prieteni sau relatii.
  • Zambetul ne face fericiti. Ai spune ca zambetul denota, de cele mai multe ori, fericirea si buna-dispozitie, dar s-ar parea ca si reciproca este valabila - fericirea vine de la zambet. Creierul primeste anumite semnale din partea muschilor fetei si le interpreteaza ca pe un "start la fericire". Consecinta este, desigur faptul ca apar emisii de hormoni ai fericirii, care amelioreaza dispozitia noastra emotionala. Cu alte cuvinte, da, poti zambi de fericire dar poti zambi si pentru fericire.



  • Exista "depresia zambitoare". Marturisesc ca si pe mine ma nedumereste acest tip de depresie, mai ales ca scapa nediagnosticata si mai ales ca persoanele care sufera de asa ceva, sunt relativ functionale, cel putin in aparenta. Da, se pare ca nu toata lumea experimenteaza depresia in acelasi fel. Pentru unii, spre exemplu, golul interior ar putea fi ascuns in spatele unui zambet care deghizeaza depresia. Pot concepe un scenariu de acest fel, dar nu am intalnit decat rar persoane care folosesc acest mecanism de aparare. In mod reciproc, se poate afirma si faptul ca unii sunt fericiti, desi nu arata asta prin expresia si mimica lor.
  • Anomalia Zambetului Natural. In legatura cu psihologia fericirii, s-ar parea ca lucrurile despre care credem ca ne vor face sa zambim, nu produc atat de multe zambete, precum ne imaginam. Pentru ca cercetatorii de la Harvard au observat ca exista aceasta "anomalie" a zambetului, ne recomanda sa facem rost de zambete si din alte surse decat cele naturale. Asa a aparut "fericirea sintetica" - fericirea pe care o generam artificial, atunci cand NU ni se implinesc dorintele (nu, nu are legatura cu medicamentele sau drogurile).
  • Zambetul autentic de azi prezice fericirea de maine. Un studiu facut cu ajutorul fotografiilor de la absolvirea facultatii, arata faptul ca acele persoane care zambesc cu sinceritate in respectivele fotografii, vor fi mai fericite, mai implinite din punct de vedere emotional, chiar si dupa zeci de ani de la terminarea scolii, absenta zambetului corelandu-se cu divortul. Stiti vorba aceea... "happy-go-lucky". Altfel spus, drumul catre zambetul de maine, incepe cu zambetul de azi. Studiul dovedeste de fapt ca atitudinile noastre au tendinta sa se conserve in timp si da, ca cei fericiti sunt norocosi.
  • Zambetul ne face sa aratam mai batrani. Da, se pare ca un studiu total nepopular, a demonstrat asta, in ciuda faptului ca iubim oamenii care zambesc mult si ii simtim mai aproape de noi. S-ar parea ca, tehnic vorbind, odata cu gandurile si emotiile bune, transmitem si riduri de expresie atunci cand zambim, lucru care ii determina pe ceilalti sa aprecieze varsta ca fiind doar putin mai inaintata decat in realitate. Expresia de surpriza, pare a fi cea mai avantajoasa in ce priveste "intinerirea".
  • Zambetul aromeaza experientele. Probabil ca daca ati zambit in timp ce ati citit acest articol, articolul v-a placut mai mult decat daca nu ati fi zambit. Un studiu pare sa fi demonstrat faptul ca atunci cand zambim, suntem mai tentati sa observam jumatatea plina a paharului si calitatile lucrurilor supuse evaluarilor noastre mentale.








(1) Imaginea Smile, de Hamza Butt, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Scientific American, (acc. Mai 13, 2017), Smile: You are About to Lose, website: Scientific American

(3) Yale News, (acc. Mai 13, 2017), Women Smile More than Men, website: Yale News

(4) The Economist, (acc. Mai 13, 2017), Life in thin slices, website: The Economist

(5) Psychology Today, (acc. Mai 13, 2017), Smiling Depressioin, website: Psychology Today

(6) Psychology Today, (acc. Mai 13, 2017), Smile: A Powerful Tool, website: Psychology Today

(7) Psychological Science, (acc. Mai 13, 2017) The Psychological Study of Smile, website: Psychological Science

(8) Harvard Business Review, (acc. Mai 13, 2017), The Science Behind Smiling, website: HBR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu