Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 23 iunie 2017

Cele 3 Teste ale Iubirii

Decizia de a incepe o relatie cu aceasta persoana si nu alta, se bazeaza pe o serie de testari succesive, cu tot felul de criterii de evaluare, aflate intr-o continua evolutie. 




De ce trei incercari - ca in poveste? Pentru ca asa spune teoria Stimul - Valoare - Rol, a lui Bernard Murstein. Iar cele trei incercari se refera de fapt la 3 etape ale testarii, cu prioritatile lor specifice. Criteriile noastre de selectie, s-ar parea, se schimba odata cu fiecare etapa a evaluarii.

Astfel, daca la inceput testul este unul legat de atractivitatea celuilalt si de stimulii prin intermediul carora interpretam prezenta sau absenta acestei atractivitati, ulterior, etapele care vor urma, isi au fiecare testele lor, si criteriile de selectie devin diferite.

Cu alte cuvinte, fie si la un nivel neconstientizat, decizia de a incepe o relatie cu aceasta persoana si nu alta, se bazeaza pe o serie de testari succesive, cu tot felul de criterii diversificate, intr-o continua evolutie. Chiar daca se poate intampla sa treceti de prima etapa, aceea a stimulilor pe care ii transmiteti, nu va imaginati ca "evaluarea" s-a incheiat.

Intr-o prima etapa, ceea ce ne preocupa sunt stimulii pe care ii emite pretendentul ca partener eligibil: ceea ce spune, felul cum miroase, dar mai ales felul cum arata, vor face obiectul testului initial. Imi place sa cred ca este mai mult decat o evaluare (animalica) a prezentei fizice si ca sunt implicati si factori mai subtili cum ar fi energia pe care o emanam, emotiile si farmecul personal.




Mai apoi atentia si criteriile se muta pe ideea de similitudine intre posibilii parteneri, la valorile lor comune, pentru ca in final, sa ne intereseze masura in care stilul nostru personal se poate armoniza cu stilul celuilalt, sub forma de roluri ocupate cu succes.

In functie de felul cum ati facut aceasta evaluare, se ajunge mai apoi la mai multe tipuri de relatii, pe care un alt psiholog social (Robert Sternberg) le-a conceput in functie de modul in care se imbina 3 elemente de baza ale relatiilor: intimitatea, angajamentul si pasiunea.

  • Intimitatea - definita prin apropiere emotionala si conectare, solidaritate
  • Angajamentul - definit prin intelegerea imperativului stabilitatii "trebuie sa ramanem impreuna"
  • Pasiunea - definita prin intermediul preocuparilor sexuale si romantice


Iata in cate feluri se combina aceste elemente si cate tipuri de relatii se pot obtine pe aceasta cale:

  • Iubirea prieteneasca (Doar Intimitate) -- Simtiti ca ati devenit apropiati din punct de vedere emotional, dar, printr-o ironie a soartei, ati ramas in "friend-zone", lucru care obstructioneaza evolutia relatiei.
  • Iubirea Goala (Doar Angajament) -- Este atunci cand din atractia sexuala si din solidaritatea pe care le-ati simtit la inceput (sa speram), nu a ramas mai nimic, iar relatia continua in virtutea inertiei si a deciziei voastre de a nu o rupe. 
  • Iubirea Nebuna (Doar Pasiune) -- Este atunci cand, desi va preocupa sexul cu persoana iubita, simtiti ca nu aveti nimic altceva in comun si ca relatia nu prea are un viitor, din aceasta cauza si din cauza lipsei dorintei de a fi impreuna, in mod oficial.
  • Iubirea Romantica (Intimitate + Pasiune) -- Este atunci cand pur si simplu nu va preocupa oficializarea relatiei, si vi se pare inutil sa stricati frumusete de relatie cu niste acte lipsite de semnificatie, care s-ar putea sa va transforme si sa va faca de nerecunoscut.
  • Iubirea Tovaraseasca (Intimitate + Angajament) -- Este o relatie oficializata si serioasa, care insa are mult de suferit in ce priveste sexualitatea, pe care, daca a avut-o vreodata, ei bine, a pierdut-o pe traseu. 
  • Iubirea Stupida (Angajament + Pasiune) -- Probabil din invidie pentru vedetele de la Hollywood, Robert Sternberg a denumit acest tip de iubire, care le este caracteristic, cu acest termen denigrator. Si totusi... cat de stupid sa fii sa stai cu cineva, sa faci sex cu dansul, fara insa a incerca sa-l intelegi?
  • Iubirea Desavarsita (Pasiune + Intimitate + Angajament) -- Fiindca ati avut atat de multa rabdare cu idealurile proprii si ati trecut cu brio toate testele iubirii, fara a va multumi cu putin si eliminand fara mila majoritatea pretendentior, care v-ar fi oferit mai putin ca perfectul, ati obtinut o iubire ca in basme. Felicitari!

Ati trecut asadar cele 3 teste ale iubirii si ati ajuns intr-o relatie care seamana cu una dintre cele 7 descrise mai sus. Daca va mira aceasta configuratie a iubirii voastre este bine sa stiti ca ati ajuns la dansa pentru ca ati realizat o evaluare prealabila. Asa cum unii au fost mai preocupati de sexualitate si atractivitatea fizica, altii, au fost poate stimulati de anumite calitati mai de profunzime (capacitatea de solidaritate, spre exemplu si valorile comune).

Daca aspectul fizic a fost singurul lucru care a contat, probabil ca v-ati abonat din start la o iubire de tipul celei Nebune (doar Pasiune). Daca v-a preocupat si capacitatea celuilalt de a ramane alaturi de dvs, ati obtinut  o Iubire Stupida (Angajament + Pasiune). Iar daca ati avut criterii de selectie extrem de versatile, ati ajuns probabil la o Iubire Completa (Angajament + Intimitate + Pasiune).

In caz ca va uimeste lipsa pasiunii din relatia voastra, probabil ca nici macar nu a fost o prioritate pentru voi si atunci v-ati abonat din start la o iubire Prieteneasca (doar Intimitate). Sau poate ca in afara de intimitate, ati cautat un partener fidel si atunci nu trebuie sa va mire ca ati ajuns la o Iubire de tip Companionship (Angajament + Intimitate), dar hei, chiar si un caiine poate fi la fel de bun pentru asa ceva!

Lipsa intimitatii din relatie este un caz special, care conduce la formarea unor relatii de tip Stupid sau Nebunesc, sau o iubire lipsita de substanta (Iubirea Goala), lucru care s-ar putea sa devina o trasatura stridenta a relatiei voastre si sa starneasca compasiunea. Dar pentru voi nu va fi o problema, din moment ce intimitatea nu a reprezentat niciodata un criteriu de selectie.








(1) Imaginea Couple, de Ozzam Ajihil, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Murstein, B.I. (1970) Stimulus-value-role: A theory of marital choice, Journal of Marriage and the Family 32, 465-81

(3) Psychology Today, (acc. Iun 23, 2017), Which of the 7 Types of Love Fits Yours?; website: Psychology Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu