Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 17 iulie 2017

Psihosomatica: Fericire si Sanatate

Legatura intre boala si emotii este de netagaduit. Studiile arata ca emotiile au un impact major asupra evolutiei celor mai multe dintre boli. In plus, emotiile pozitive ofera o mai buna  protectie impotriva imbolnavirii daca nu sunt bazate pe hedonism.





Am spus in multe randuri faptul ca din punctul meu de vedere, omul nu a fost facut pentru a fi nefericit iar asta se observa in numeroasele moduri in care nefericirea afecteaza starea noastra de sanatate si pretul pe care il platim, cat se poate de concret, pentru ca nu reusim sa fim fericiti. Inca din anii 1950 medicul Thomas Holmes a aratat faptul ca sunt multi oameni care detin microbul ce declanseaza tuberculoza (bacilul Koch), dar nu toti ajung pacienti de tuberculoza.

Pe masura ce aceste cercetari se dezvoltau, medicul american a ajuns sa traga anumite concluzii despre rolul pe care stresul il are in declansarea si evolutia acestei boli, pe baza coincidentelor pe care le observa: persoanele care nu aveau de-a face cu factori de stres importanti, fie nu dezvoltau tuberculoza, fie se insanatoseau mai usor. Aceasta revelatie, consemnata azi de toate manualele de psihologie si medicina a constituit inceputul intelegerii legaturii profunde care exista intre minte, emotii si sanatatea fizica.

Si cu toate ca in ziua de azi inca "ne vindem" sanatatea fizica pe nimic, nu inseamna ca aceasta legatura intre minte, emotii si sanatatea fizica s-a pierdut - suntem aceleasi fiinte vulnerabile atunci cand suntem nefericite. Spun ca ne vindem sanatatea fizica pe nimic pentru cateva motive bine determinate, dar de care nu suntem constienti intotdeauna:

  • AVEM DORINTE NEREALISTE. Pare ca pentru noi sunt multe alte lucruri mai importante decat sanatatea fizica: o anumita pozitie sociala pe care o mentinem sub un stres infernal, un anumit partener care ne provoaca numai nefericire, o anumita suma de bani ce trebuie obtinuta cu pretul timpului liber si asa mai departe. Daca ne neglijam sanatatea poate ca dorintele noastre devin "realiste", insa are vreun sens sa castigi ceva cu pretul sanatatii?
  • NU ACCEPTAM REALITATEA. Neacceptarea realitatii este o alta modalitate de a renunta la sanatate, prin suferinta pe care o generam in noi insine, in mod inutil. Daca unii dintre noi au invatat la timp ca este inutil sa suferi pentru ceva ce nu mai poate fi schimbat, personalitatile nevrotice continua sa faca asta spre dauna propriei sanatati fizice dar si psihice, din pacate. 
  • FOLOSIM EMOTIILE PENTRU A INFLUENTA. Fie in mod constient, fie mai curand inconstient, utilizarea emotiilor negative (furie, tristete, frica, panica) pentru a obtine schimbari de atitudine la cei din jurul nostru, este "la ordinea zilei", impactul asupra sanatatii noastre fizice fiind unul pe masura. Da, suntem oameni si simtim multe lucruri, insa asta nu ne rezolva problemele.

Faptul ca avem de-a face cu anumiti factori de stres, nu ar trebui sa constituie un declansator al bolii, automat si implacabil. M-ar intrista daca ati crede asta. De altfel, Hans Selye, cercetatorul care a teoretizat stresul psihic spunea ca listele cu factori de stres, cum ar fi Holmes - Rahe, nu folosesc la absolut nimic, caci stresul psihic este extrem de subiectiv, fiind dependent de personalitatea noastra, adica de:

  • VALORI - Valorile sunt convingeri bazale legate de ceea ce este important in viata. O nota proasta la Matematica poate sa treaca neobservata daca intentia unui elev este sa urmeze Facultatea de Litere, iar decesul unui membru al familiei poate sa reprezinte o usurare, daca persoana pierduta a suferit zeci de ani in urma unui diagnostic necrutator.
  • REZILIENTA - Este un termen pe care Psihologia l-a imprumutat din domeniul Fizicii, si se refera la capacitatea unei persoane de a rezista la frustrari si factori de stres. In buna masura, asta depinde de modul cum stim sa ne gestionam emotiile, caci emotiile pot fi gestionate, ba chiar pot fi alese, daca avem nivelul si cunostintele necesare.
  • MOD DE AFIRMARE - Tot de personalitate tine si stilul nostru inter-personal, pe care il dobandim inca din copilarie cand, in mijlocul familiei de origine, am invatat sa ocupam un loc intre ceilalti. Daca ati invatat sa "fiti cineva" cautand mereu un motiv de a va plange sau iesindu-va din fire pentru a domina, ori retragandu-va tematori din fata problemelor, nu ar trebui sa va mire ca sunteti mai nefericiti si mai bolnavi (fizic) decat alte persoane.

Scala Holmes - Rahe

(pentru evaluarea stresului, sau mai bine spus a factorilor de stres)

1. Decesul partenerului (100)
2. Divortul (73)
3. Separare maritala (65)
4. Detentie (63)
5. Decesul unui membru apropiat din familie (63)
6. Accidente sau boala proprie (53)
7. Casatoria (50)
8. Concedierea (47)
9. Reconciliere maritala (45)
10. Pensionare (45)




Iar daca inceputul a fost interesant, marcat de munca exceptionala a lui Thomas Holmes, intr-o vreme in care mijloacele tehnice nu erau spectaculoase, se mai fac si in ziua de azi studii legate de modul in care nefericirea sau fericirea, emotiile in general, au un impact asupra starii noastre de sanatate.

  • Steve Cole, Ph. D., a demonstrat intr-un studiu ca persoanele care se simt singure au un risc crescut de a muri din cauze de tot felul si in special de boli infectioase, cancer si boli cardiovasculare.
  • Cercetatoarea Mary Dallman, Ph.D., a aratat ca obezitatea, care a devenit o epidemie avand un caracter letal in statele puternic dezvoltate, are legatura cu stresul, iar hormonul de stres (cortisol) accentueaza in mai bine de 40% din cazuri consumul de alimente cu gust placut. Acestea au un rol de diminuare a stresului, creand astfel un mecanism al dependentei si crescand prezenta tesuturilor adipoase, rezultatul fiind instalarea obezitatii.
  • Sheldon Cohen, Ph.D., a realizat un studiu in care a expus 193 de voluntari virusului gripei si virusului racelii (rhinovirus) si a descoperit faptul ca persoanele care manifestau un stil emotional pozitiv (emotii pozitive), prezinta un risc scazut de a dezvolta boala, comparativ cu persoanele cu stil emotional negativ.
  • Paul Mills, Ph.D., a efectuat la randul sau o cercetare comprehensiva legata de influenta emotiilor pozitive in ce priveste sanatatea inimii si a descoperit ca persoanele care manifestau gratitudinea aveau o sanatate cardiaca mult mai robusta decat persoanele al caror stil emotional nu continea aceasta atitudine.
  • Robert Emmons, Ph.D., care studiaza de zeci de ani efectele gratitudinii asupra sanatatii si stilului de viata a obtinut rezultate remarcabile in acest sens, printre care revelatia ca persoanele care adopta gratitudinea fumeaza si beau mai putin alcool, au o tensiune arteriala normala, iar copii recunoscatori au atitudini mai pozitive fata de scoala si familie.
  • Cercetatorii de la Nottingham University, condusi de catre Kavita Vedhara au descoperit ca atitudinea mentala pozitiva si emotiile pozitive ale a pacientilor diabetici fata de ulcerul piciorului au un efect important asupra sanselor de vindecare si supravietuire la acestia, pacientii diabetici depresivi fiind cei mai vulnerabili din acest punct de vedere.
  • O echipa de cercetatori chinezi au descoperit modul in care pacientii cu cancer al tractului digestiv sunt influentati de un diagnostic de anxietate sau depresie aflat in comorbiditate cu diagnosticul de cancer. Astfel, ei au ajuns la concluzia ca sanatatea mentala reprezinta o prioritate fundamentala pentru pacientii de cancer al tractului digestiv.
  • Cercetatorul J. Laserman de la departamentul de Psihiatrie si Medicina al Universitatii Chapel Hill din N.C., a pus in lumina rolul pe care depresia, trauma si stresul il au in evolutia pacientilor cu HIV, aratand faptul ca astfel de elemente au o influenta nefasta in evolutia sindromului - declin clinic si mortalitate.
  • O echipa de cercetatori italieni a descoperit la Roma faptul ca in randul persoanelor varstnice, prezenta simptomelor depresiei scade imunitatea si creste riscul decesului. Astfel, persoanele varstnice cu mai mult de 7 simptome ale depresiei prezentau un numar mai mic de limfocite si celule T ("soldatii sistemului imunitar").
  • American Heart Association arata faptul ca numeroasele probleme cardiace care le afecteaza cu precadere pe femeile tinere (mai putin de 55 de ani) au o puternica componenta psihosomatica - sunt bazate pe stres. Sanatatea cardiaca precara este un pret piperat platit de femeile tinere si de varsta mijlocie pentru a-si depasi propriile limite iar recomandarea asociatiei este ca acestea sa se ocupe si de sanatatea lor mentala.
  • O echipa de cercetatori condusa de Peter Jonge, a publicat un studiu legat de corelatia existenta intre depresie si diabet, aratand ca la pacientii cu diabet riscul de a suferi si de boli psihice precum depresia sau tulburarea de explozivitate intermitenta sau bulimia nervoasa este ingrijorator de ridicat.


Astfel de descoperiri stiintifice nu doar ca ne ajuta sa intelegem legatura intre emotii si sanatatea noastra, intre nefericire si sansele de supravietuire, dar, daca extindem perspectiva, ne ajuta sa intelegem ceva despre natura umana si despre specia careia ii apartinem. Faptul ca abia acum avem acces la astfel de informatii sugereaza ca stim destul de putine lucruri despre acest subiect.

Vorbind despre natura umana, dintre cele mai interesante si provocatoare studii care au fost concepute vreodata este acela care a incercat sa investigheze modul in care tipul de fericire care va caracterizeaza reprezinta un atu mai mare sau mai mic in ce priveste sanatatea fizica. Din aria filosofiei, stim ca exista doua tipuri de fericire:

  • Eudemonica - acea fericire care izvoraste din faptul ca viata noastra are un sens si o iubim tocmai pentru ca i-am dat acest sens. Un exemplu ar fi Maica Tereza.
  • Hedonica - fericirea pe care o traiesc persoanele ce iubesc viata pentru placerile pe care aceasta le ofera. Va puteti gandi aici la majoritatea celebritatilor.

Diferenta majora intre aceste doua tipuri de fericire este aceea ca in timp ce fericirea hedonica are nevoie de anumite conditii de viata pentru a exista, fiind mult mai dificil sa accesezi asa ceva in conditiile in care experimentezi privatiuni, saracie sau alti factori de stres, fericirea eudemonica nu este dependenta de conditiile obiective de viata, fiind tocmai de aceea mai dificil de inteles si trait.

Cu toate acestea, s-a descoperit ca in ciuda faptului ca ambele categorii de oameni fericiti pot sa simta niveluri similare ale dispozitiei emotionale (fericire), s-ar parea ca Fericirea Eudemonica este mai generoasa in ce priveste imunitatea noastra. Pentru cei fericiti pentru ca pot sa consume (Fericire Hedonica), raspunsurile imunologice sunt mai putin ferme, potrivit unui studiu. Iar asta spune ceva despre modul in care universul sustine existenta persoanelor care au dat un sens superior existentei lor.









(1) Imaginea Health Tips, de Thomas Morris, via Flikr, sub licenta Public Domain

(2) Psychcentral (acc. 15.07.2017), Study Probes How Emotions Affect Immune System, website: Psychcentral

(3) IDEA, (acc. 15.07.2017), Unraveling the Stress - Eating - Obesity Knot, website: IDEAFIT

(4) Psychosomatic Medicine, (acc. 15.07.2017), Positive Emotional Style Predicts Resistance to Illness, website: Psychosomatic Medicine

(5) Heart, (acc. 15.07.2017), Study: Gratitude is a Healthy Attitude, website: Heart

(6) Emmons Lab, (acc. 15.07.2017), Gratitude and Well-Being, website: Emmons Lab

(7) University of Nottingham, (acc. 15.07.2017), Patient attitudes to diabetic foot ulcers have 'significant effect' on survival, website: University of Nottingham

(8) NCBI, (acc. 15.07.2017),Impact of comorbid anxiety and depression on quality of life and cellular immunity changes in patients with digestive tract cancers, website: NCBI

(9) NCBI, (acc. 15.07.2017), Role of Depression, Stress, and Trauma in HIV disease progression, website: NCBI

(10) NCBI, (acc. 15.07.2017), Depressive symptoms lead to impaired cellular immune response, website: NCBI

(11) Health Day, (acc. 15.07.2017), Emotional Stress Affects Women's Hearts, website: Health Day

(12) Science Daily, (acc. 15.07.2017), Independent association between diabetes, depression, and impulse control disorders including binge-eating, bulimia, study shows, website: Science Daily

(13) Psychcentral, (acc. 15.07.2017), Not all happiness is created equal, and genes show it, website: Psychcentral 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu