Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 5 septembrie 2017

Stiinta Umileste Casnicia

Casatoreste-te si fa copii, spune bunul simt. In caz contrar, esti pierdut si se vor abate asupra ta problemele de sanatate fizica si psihica, alcoolismul si viata pe strazi. Stiinta raspunde: GRESIT.




Bunul simt comun este un lucru minunat. Influenta sa ne educa si face din noi cetateni responsabili. Dar la nivelul simtului comun isi exercita influenta tot felul de mituri, pe care stiinta pur si simplu le invalideaza. Nu te-ai fi gandit ca bunul simt comun si stiinta s-ar afla intr-o relatie de opozitie, in special cand este vorba despre familie, satisfactie maritala si copii.

Psihologia adleriana este o psihologie a bunului simt si luam aceasta notiune drept reper al eforturilor noastre terapeutice. Si bunul simt spune ca esti un succes atunci cand te casatoresti si faci vreo 2 copii, pentru ca in acest fel viata ta devine plina de sens, in mijlocul oamenilor si avand la dispozitie resurse pretioase. Psihoterapia adleriana reprezinta un recurs la bunul simt.

Si poate ca este bine sa traim cu aceste convingeri, indiferent cine vine sa ne demonstreze ca de fapt nu suntem nici mai sanatosi, ca parte dintr-un cuplu, si nici mai fericiti, daca avem copii. Iar in caz ca descoperim ca, cel putin in cazul nostru, acest mit nu se adevereste, sa credem ca "asa s-a nimerit" si suntem tocmai "acea exceptie", care intareste regula.

De altfel, nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca oamenii ar afla ca miturile in care cred sunt lipsite de fundament stiintific. Noroc cu faptul ca nu prea ne intereseaza activitatea de cercetare sau bloguri precum acesta! Si totusi... daca este adevarat ca o casnicie nu ne face mai sanatosi ori fericiti, iar copiii nu ajuta in niciun fel atmosfera cuplului, exista explicatii logice sau chiar explicatii de bun simt pentru asta?

Iata ce imi este dat sa descopar cand citesc presa internationala de profil:

  • In ciuda faptului ca femeile sunt acelea pentru care identitatea relationala este extrem de importanta si fiecare fetita se viseaza in rochie de mireasa, tot femeile sunt acelea care se declara cele mai deziluzionate de casnicia lor. Asta in ciuda mitului care afirma ca te casatoresti si toate problemele dispar, fiindca, fie sunt preluate de barbat (acest superman), fie sunt impartite la doi. 
  • De asemenea, un mit spune ca o casatorie ne face mai fericiti. Stiinta spune ca si asta ar fi tot o bazaconie. Exact ca in cazul castigatorilor la loterie, dupa ce ne casatorim si dupa luna de miere, de fapt revenim la nivelul de satisfactie pe care il aveam inainte de nunta. 
  • Dar oare casnicia ne face mai sanatosi? Credinta in virtutile curative si terapeutice ale casniciei pare a fi omniprezenta. Casnicia, credem noi, ne ia nefericirea cu mana, dar ne ia si bolile, tot la fel, ca prin magie. Datele obtinute prin intermediul cercetarii stiintifice par a fi mai curand impotriva acestei convingeri.
  • Un alt mit interesant afirma ca e mai bine sa divortezi decat sa ramai intr-un cuplu nefericit - vrei sa te imbolnavesti? Aici intervine stiinta si spune ca aceasta este doar o iluzie - un studiu a demonstrat ca persoanele divortate traiesc mai putin decat cele care, fie nu au fost casatorite niciodata, fie nu au divortat niciodata. In categoria "divortate" sunt incluse si persoanele care s-au recasatorit!
  • Ultimul mit despre care mi-am propus sa vorbesc aici este acela ca aparitia copiilor consolideaza relatiile de cuplu. Studiile afirma ca de fapt cuplurile fara copii sunt mai fericite decat acelea care au primit aceasta binecuvantare divina. Deci ... another myth bites the dust.




Asa cum afirmam mai sus, poate ca ar fi mai bine sa nu stim toate aceste lucruri despre casnicie si copii - ambele privite de catre noi toti ca un fel de simboluri ale satisfactiei, sanatatii si implinirii in viata. Dar daca tot le-am aflat, am putea risca sa facem niste interpretari. Asadar, oare care sa fie motivul pentru care oamenii, fara macar sa realizeze asta, alearga dupa insatisfactie si boala?

Retin cu mare drag convingerea lui Alfred Adler despre importanta inserarii sociale si frumusetea ideii de Holism: suntem parti dintr-un intreg social care face parte dintr-un intreg supra-ordonat, iar intregul suprem este universul insusi. Noi insine suntem constituiti din intreguri subordonate care conlucreaza armonios, pana la nivel celular - cat de frumos conlucreaza celulele intre ele pentru binele nostru!

Da, continui sa ma minunez de frumusetea acestei teorii si continui sa cred in dansa. Problema s-ar putea sa nu fie in faptul ca ne casatorim si facem copii ci in aceea ca am ramas in sistemul lui Freud, care spunea ca nevroza este pedeapsa omului pentru civilizatie - suferim fiindca nu suntem pregatiti pentru toate aceste eforturi, resimtindu-le ca pe o trauma si tortura fara de sfarsit.

Nevroza este pedeapsa omului pentru lipsa de civilizatie. Alfred Adler

Si pentru ca eu cred in comuniune, cooperare si colaborare, ma incapatanez sa cred ca familia, cuplul si copiii pot fi surse de satisfactie, implinire si sanatate, in ciuda a ceea ce par sa afirme statisticile. Dar pentru a fi intr-un cuplu ar trebui sa fim pregatiti. Iar eu am descoperit, pe masura ce am studiat psihologia cuplului si a familiei, ca oamenii nu sunt pregatiti pentru asa ceva. 

Asta ar putea explica de ce au aparut aceste rezultate socante ale studiilor in domeniu. Cercetatorii cred ca frustrarile apar datorita modificarii stilului de viata al familiei si datorita solicitarilor si presiunilor pe care le exercita societatea de consum. Dar materialismul si dezvoltarea valorilor materiale reprezinta doar o parte din problema. La asta se adauga neintelegerea ideii de cuplu si a responsabilitatilor aferente acestuia. 

Un instalator face 3 ani de pregatire pentru a primi atestarea si dreptul de a lucra in domeniu. Cei mai multi dintre noi, in loc de specializare, privim filme romantice si citim romane care ne fac mai mult rau, prin imaginile deformate, idealizate, pe care le proiecteaza asupra realitatilor de cuplu. Este oare timpul sa schimbam ceva? Cuplul exista pentru ca noua sa ne fie mai bine. Dar ceva pare sa fi deturnat implinirea in cuplu.








(1) Imaginea Holding Hands, de Brett Sayer, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Psychology Today (acc. 05.09.2017), Is it true that single women and married men do best?; website: Psychology Today

(3) Psychology Today, (acc. 05.09.2017), Women who stay single or get divorced are healthiest, website: Psychology Today

(4) Psychology Today, (acc. 05.09.2017), 23 Ways Single People are Better: Scientific Evidence, website: Psychology Today

(5) Psychology Today, (acc. 05.09.2017), Health Benefits Unlikely Even from the Longest Marriages, website: Psychology Today 

(6) The Guardian, (acc. 05.09.2017), Want to save your marriage? Never have kids!, website: The Guardian
Show comments
Hide comments

Un comentariu:

  1. De fapt, nu suntem pregatiti inainte de a forma un cuplu in spiritul realitatii a ceea ce inseamna cuplul, ci doar in "litera" iubirii ideale, siropoase si fara de sfarsit...din romanele/filmele de dragoste. La femei ma refer in cele scrise mai sus. Cat despre barbati, desi putin mai "cu picioarele pe pamant"...nici ei nu scapa de imaginea distorsionata a "idealului feminin", iar posibilitatea din zilele noastre de a avea liste cu mii de femei, pe diverse site-uri de profil, le da senzatia ca mereu exista ceva mai bun, mai frumos, mai aproape de...ideal si mai disponibil, inclusiv in ceea ce priveste partea fizica. Cat despre dificultatile din cuplu, de ce si-ar mai chinui mintea/nervii sa gaseasca solutii, nu este mai simplu sa dai un click si sa o iei de la inceput, cand ala (inceputul) este intotdeauna frumos?
    In alta ordine de idei, nu sunt adepta ideii de casatorie ca o conditie a fericirii, fiecare sa faca ceea ce simte ca i se potriveste, atat timp cat mai tarziu nu va avea regrete. Asta conteaza, indiferent ce alegi in viata...sa o faci constient! :-)

    RăspundețiȘtergere