Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 23 octombrie 2017

Scoala Norocului

Alchimistii incercau sa gaseasca piatra filozofala - leacul tuturor bolilor si transformarea oricarei pietre in aur. S-ar parea ca in plan psihic, lucrurile au mers mai repede - oamenii de stiinta au descoperit cum putem transforma nesansa in noroc, uratul in frumos si intunericul in lumina.




Suntem preocupati de succes si pe buna dreptate. Societatea de consum nu ne da prea multe alternative. Dar exista oare un secret al succesului? Imi veti spune ca succesul tine de noroc. Totusi, exista si opinii mai nuantate. O maxima celebra spune ca norocul este ceea ce se intampla atunci cand pregatirea intalneste oportunitatea. Cu alte cuvinte, lucrurile nu tin in totalitate de soarta, ele pot sa tina si de atitudinea noastra de pregatire si de cautare a oportunitatilor, daca este cazul.

Psihologia Personalitatii are o viziune specifica asupra succesului: au succes persoanele la care sunt puse in valoare aptitudinile personale (talentul) si respectiv caracterul (atitudini) - ceva ce mostenim si ceva ce ajungem sa dezvoltam pe parcursul vietii, prin educatie. Martin Seligman introduce inca un factor in aceasta ecuatie: pe langa telente si dorinta, mai este nevoie si de optimism. In absenta optimismului, a increderii, a curajului, este probabil sa dam gres chiar si daca stam foarte bine la capitolul talent si dorinta.

Gasesc ca optimismul poate sa faciliteze performanta prin intretinerea motivatiei si a dorintei. Daca nu am avea acea viziune frumoasa, luminoasa in legatura cu viitorul si lucrurile pe care le-am putea realiza, cel mai probabil dorinta si motivatia ar fi slabite, blocand astfel orice actiune pentru auto-realizare. Asadar, optimismul, alaturi de talent si dorinta, este un factor esential in aparitia norocului, adica a succesului.

Dar dincolo de cat de norocosi suntem in mod obiectiv, a fi norocos este si o stare de spirit, si sunt semne ca persoanele care se declara norocoase, chiar si sunt mai norocoase. Sa luam spre exemplu studiul Sandrei Murray, de la Buffalo University, NY. Cercetatoarea americanca a descoperit ca secretul cuplurilor fericite este faptul ca isi vad partenerul prin "lentile roz" - adica vad o calitate chiar si acolo unde altii ar vedea un defect. Nu este cicaleala, este atentie la detalii si nu este superficialitate, este buna dispozitie.

Iata deci ca secretul cuplurilor norocoase este aprecierea. Aprecierea este de fapt "ocheanul magic" prin intermediul caruia uratul devine frumos iar raul devine bine si, desigur, ghinionul devine noroc. De altfel, cand cineva afirma despre sine ca este norocos, poate sa etaleze semnele succesului (bani, putere, masini scumpe, femei frumoase, etc), dar poate foarte bine sa te surprinda spunand ca norocul sau nu sta in asa ceva ci mai curand intr-o sanatate buna, in puterea de munca sau in prietenii si familia sa. Sau cine stie... in faptul ca vede rasaritul in fiecare dimineata?




Norocul este unul dintre cele mai subiective lucruri, nu-i asa? Iar daca nu ar exista ocheanul magic al subiectivitatii noastre, prin care totul se transforma, probabil ca nimeni nu ar putea sa-si dea seama ca noi chiar suntem norocosi. Este interesant si faptul ca odata privind lucrurile prin intermediul ocheanului magic, lucrurile au tendinta sa se transforme si in plan obiectiv, observabil.

Dupa cum ati observat, a te simti norocos cu un anumit partener, transforma cuplul intr-un succes conjugal. De altfel Sandra Murray a observat si faptul ca persoanele care isi privesc partenerul prin acest ochean magic, il si incurajeaza pe acesta sa le ofere tot ce are mai bun.


Dupa 10 ani de cercetare stiintifica munca mea a scos la iveala un mod complet nou de a privi norocul si rolul vital pe care il joaca in vietile noastre. Ea demonstreaza ca o mare parte din norocul si ghinionul nostru este un rezultat al gandurilor si comportamentelor noastre. Mai important decat asta, reprezinta potentialul pentru schimbare si a produs o cale eficienta de a spori norocul pe care oamenii il experimenteaza in viata lor. (Richard Wiseman) 

Profesorul Richard Wiseman, nelansandu-se nici el prada superstitiilor despre noroc, a cautat sa descopere ce fac diferit oamenii care se declara a fi norocosi, astfel incat sa si devina mai norocosi. Astfel, acesta a organizat niste experimente prin intermediul carora a investigat modul de actiune al celor norocosi. El a observat spre exemplu faptul ca atletii care castiga o medalie de broz sunt mai fericiti decat cei care castiga o medalie de argint - cei cu bronz se gandesc ca au fost norocosi sa ajunga pe podium in timp ce aceia cu argint se simt ghinionisti pentru ca au pierdut aurul.

Wiseman a fost curios care este rolul interpretarii in mentalitatea celor norocosi si a descoperit ca ei gandesc mai curand precum atletii care au castigat bronzul. Spre exemplu, intrebati-va urmatorul lucru: ar fi un noroc sau un ghinion faptul ca, aflandu-va intr-o banca, are loc o spargere si sunteti impuscat intr-o mana? Ei bine, oamenii norocosi interpreteaza aceasta situatie ca fiind mai curand un noroc!

Imi veti spune ca nu este prea evident norocul din moment ce vor fi nevoiti sa stea cu mana bandajata timp de cateva luni de zile. Si totusi, ceea ce este important de retinut e faptul ca o simpla interpretare mentala poate schimba cu totul conotatia situatiei in care va aflati - semn ca a intervenit ocheanul magic. Dar ocheanul magic nu este obligatoriu un lucru rau - obisnuinta de a vedea datele realitatii in culori vii, tonice si luminoase are consecinte pozitive asupra capacitatii noastre de a ne schimba destinul, spune profesorul Wiseman.

Richard Wiseman, in ciuda tuturor astrologilor si a vrajitoarelor de pe fata Pamantului, a organizat ceea ce el anumit "Scoala Norocului" - un sir de experimente prin intermediul carora a incercat sa demonstreze (si a reusit!) ca norocul nostru poate fi crescut, potentat, daca ne dorim cu adevarat, iar modul prin care putem obtine asta este a gandi si a ne comporta precum oamenii norocosi.

M-am intrebat daca principiile descoperite in timpul muncii mele ar putea fi folosite pentru a creste catitatea de noroc pe care oamenii o experimenteaza in viata lor. Pentru a descoperi, am creat "Scoala Norocului" - o serie de experimente care examineaza daca norocul oamenilor poate fi imbunatatit facandu-i sa gandeasca si sa actioneze precum o persoana norocoasa. Proiectul a cuprins doua mari parti. In prima parte, m-am intalnit cu participantii si le-am cerut sa completeze chestionare standard care masurau norocul lor si cat de satisfacuti erau in ce priveste 6 arii majore ale vietii lor. Dupa aceea, am inceput sa le descriu cele 4 mari princiipii ale norocului, explicand cum anume oamenii norocosi le-au folosit pentru a crea noroc in viata lor. Spre exemplu, fara sa isi dea seama, oamenii norocosi au tendinta de a folosi tehnici variate pentru a crea oportunitati in jurul lor, sa rupa rutina zilnica sau sa gestioneze situatiile dificile, gandindu-se ca lucrurile ar fi putut sa stea mult mai rau. Le-am cerut voluntarilor ca timp de o luna sa incerce sa practice aceste exercitii si dupa aceea sa se intoarca si sa descrie ceea ce s-a intamplat. Rezultatele au fost dramatice. 80% dintre ei erau mai fericiti si mai satisfacuti cu viata lor si, probabil, cel mai important, erau mai norocosi. Oamenii ghinionisti au devenit norocosi iar oamenii norocosi au deveni chiar si mai norocosi. (Richard Wiseman) 

Dar care sunt cele 4 principii ale norocului descoperite de catre Richard Wiseman? Ei bine, el afirma ca oamenii norocosi, genereaza propriul noroc prin intermediul urmatoarelor strategii: I. Ei se pricep sa creeze si sa observe oportunitatile. II. Iau decizii norocoase ascultandu-si intuitia. III. Creaza profetii auto-indeplinite prin intermediul unor asteptari pozitive si IV. Adopta o atitudine rezilienta care trasforma nesansa in noroc.




Dupa cum observati, prin intermediul ocheanului magic,  la scoala norocului totul se transforma din rau in bine si din urat in frumos, asa precum, alchimistii incercasera si probabil ca inca mai incearca sa gaseasca piatra filozofala si sa obtina leacul  tuturor bolilor sau sa tranforme orice metal in aur. S-ar parea ca in plan psihic, lucrurile au mers mai repede - oamenii de stiinta au descoperit cum putem transforma nesansa in noroc prin intermediul subiectivitatii noastre.








(1) Imaginea Destiny, de Dave Gough, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Weiseman, R., (2004), The Luck Factor, Arrow Publishing, London, U.K.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu