Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 14 noiembrie 2017

Asta inseamna sa fii mafiot!

Stiti ca am propriile mele opinii legate de aproximativ toate chestiile, asa ca am sa va prezint parerea mea despre "ce inseamna sa fii mafiot". Cele 8 reguli va vor pune pe ganduri, aproape sigur!




Ce inseamna sa fii mafiot? Iata un topic numai bun pentru Psihopedia! In primul rand, sa spunem ca aceasta expresie "asta inseamna sa fii mafiot" a facut epoca ca urmare a faptului ca oamenii au nevoie de valori, de modele, de lucruri si persoane pe care sa le respecte, si in acest sens au promovat termenul de "mafiot", care nu este folosit tocmai in sensul originar.

Spre exemplu, daca un pusti are o masinuta cu baterii, care poarta sigla Mercedes, si se plimba cu ea pe strada, este privit admirativ si oamenii recunosc ca "asta inseamna sa fii mafiot". Asadar, este si putina ironie acolo, si, de regula, persoanele catre care se indreapta observatia, au un anumit statut, precum si calitatea de a atrage atentia si de a produce o impresie puternica.

Cred ca despre multi narcisisti se poate spune "asta inseamna sa fii mafiot", fiindca narcisistul si-a vandut sufletul pentru a face impresie, lucru care ii si reuseste, de cele mai multe ori. Dar si cand esueaza - atunci sa te tii! Ei bine, v-ati obisnuit sa am propriile mele opinii legate de aproximativ toate chestiile, asa ca am sa va invit sa lecturati un articol in care va prezint parerea mea despre "ce inseamna sa fii mafiot".


  • Sa poti sa faci impresie si sa alegi modestia. "Cauta respect, nu atentie! Dureaza mai mult." Ziad Abdelnour
Multi dintre noi suntem, cel putin la modul metaforic, crucificati pe "altarul impresiei" pe care o producem. Din cauza asta alegem sa facem cumparaturi pe care nu ni le permitem cu adevarat si care, odata realizate, ne vor stoarce de energii, ne vor consuma tot timpul, si deci vor desfiinta relatiile noastre, ca sa enumar doar o parte dintre consecinte. Insa imaginati-va ca ai posibilitatea sa iti achizitionezi lucruri scumpe, care sa construiasca un prestigiu social, si totusi sa nu o faci... pentru ca prestigiul tau poate fi construit si in moduri mai subtile. Spre exemplu, prin ceea ce stii sa faci, sau prin ceea ce oferi comunitatii.


  • Sa poti sa te razbuni si sa alegi iertarea. "Sapa doua morminte atunci cand cauti razbunarea - unul pentru tine insuti." Douglas Horton
Intalnesc oameni care depind atat de mult de ceea ce se crede despre ei, incat ajung sa comita grozavii ne-mai-auzite. Un amic spunea ca si-a surprins prietena impreuna cu un tip, in propria sa casa, facand "that special dance without the pants", lucru care l-a determinat sa le permita sa plece, fara sa-i atinga, insa total dezbracati, pe strada - fiindca, da, putea sa faca asta. O prietena mi-a spus ca si-a concediat subalterna care incepuse o relatie sexuala cu sotul ei. Imaginati-va ca exista si posibilitatea sa nu creezi tot acest spectacol! Oare cum ar fi asta? Vei fi perceput drept slab sau dimpotriva? W. Churchill spunea ca tactul este abilitatea de a trimite pe cineva la naiba astfel incat abia sa astepte calatoria!


  • Sa ai cele mai bune scuze din lume si sa nu le folosesti. "Cine este stapan pe sine pretuieste mai mult decat cel care cucereste cetati." Regele Solomon
Probabil ca unii dintre voi ma urasc deja pentru ca pentru mine, orice traume pe care mi le povestiti despre copilaria voastra sunt doar niste scuze si nimic mai mult. Sigur, este trist ca a trebuit sa treceti prin toate grozaviile astea si nu vreau sa credeti ca nu inteleg durerea sau gravitatea acestora. Totusi, efectul acestora este un comportament dezadaptativ, de evitare a responsabilitatilor sau, dimpotriva, de practicare a abuzurilor impotriva unor persoane nevinovate. Si stiti ca nimeni nu va va ierta crimele, inselaciunile, lenea sau parentingul deficitar doar pentru ca ati suferit in copilarie!


  • Sa poti sa reusesti prin relatii si sa preferi afirmarea. "Nu exista nicio cale ocolitoare in jurul muncii din greu. Imbratiseaz-o!" Roger Federer
Este minunat cand "cunosti pe cineva care cunoaste pe cineva" si totul se rezolva prin intermediul unei mici "interventii". Dar este si nesigur, din pacate - nu stii cand se va enerva cineva din cauza incompetentei tale. Mai mult decat atat, este rusinos - lumea te priveste ca pe o povara sau se vor indoi de faptul ca dispui cu adevarat de o personalitate proprie (esti umbra cuiva, esti o "codita"). Este si frustrant - iti vor aminti mereu ca se indoiesc de faptul ca meriti acel post. Chiar si in ziua de azi intalnesti pe "mamy" la biroul financiar si pe "puisor" la biroul resurse umane. Si totul este "pura coincidenta". Dintre toti candidatii, "puisorul" a fost cel mai competent! Cum altfel? Doar are pedigree cu gulerul alb! 


  • Sa ai slabiciuni si totusi sa faci ceea ce trebuie. "Curajul nu este absenta fricii. Curaj inseamna sa actionezi fara a te lasa conditionat de frica." Giovanni Falcone
Nu cunosc un eroism mai frumos pe lumea asta decat faptul ca cineva nu se simte destul de puternic, destul de inzestrat si suficient de competitiv si cu toate acestea are suficient curaj pentru a face ceea ce trebuie - fie ca vorbim aici despre a incepe o cariera noua atunci cand ai pierdut totul, despre a avea o viata sociala dupa un divort trist, sau faptul ca te gandesti sa iti reconstruiesti casa dupa un uragan. In plus, asa cum am mai afirmat, este nevoie de atat de mult curaj pentru a face lucruri banale ce totusi se cer facute!


  • Sa dispui de aspect fizic si sa reusesti prin inteligenta. "Frumusetea lipsita de inteligenta este ca o capodopera pictata pe un servetel." Autor necunoscut
Se pune mult accent pe frumusetea fizica din numeroase motive. Am scris un articol intreg despre asta in care spuneam ca frumusetea ne hipnotizeaza, in sensul ca atrage si mentine atentia, are un important rol comercial si, mai mult decat atat, are proprietatea de a produce emisii de hormoni ai fericirii (droguri endogene, adica produse de organism, totusi droguri!). Ei bine, in ciuda tuturor acestor argumente, cred ca ati observat si faptul ca nu este foarte greu sa fii dezamagit de o persoana frumoasa din punct de vedere fizic, dar care lasa de dorit pe plan psihologic si spiritual. Tocmai de aceea o persoana frumoasa care are si ceva interesant de spus, este, nu-i asa, un adevarat "mafiot".


  • Sa iubesti oamenii dar sa nu te temi de singuratate. "Prima lectie a iubirii este sa inveti sa fii singur." Osho
Cand esti cu ceilalti te simti in siguranta si o mare parte dintre nevoi iti sunt asigurate. Suntem fiinte sociale si am supravietuit, ne-am dezvoltat si am realizat lucruri grozave impreuna, prin cooperare. Cu toate acestea relatiile nu sunt perfecte, sunt supuse intrigilor, tensiunilor si se pot termina in mod neasteptat. O persoana care nu a invatat sa supravietuiasca in solitudine este o persoana care are o deficienta importanta. Din aceasta cauza ea poate sa faca gesturi disperate, sa faca alegeri nefericite si sa se insoteasca cu oameni de slaba calitate, care ii vor aduce si mai multe probleme. 


  • Sa fii copilul unui Dumnezeu sarac si totusi sa reusesti. "Adevarata tragedie a saracilor este saracia aspiratiilor." Adam Smith
Stiti deja, viata este nedreapta. Da, este adevarat. Unii se nasc "with a silver spoon in their mouth", au primit de la viata statut, bani si frumusete fizica, doar prin nastere. Altii in schimb nu primesc nici macar un graunte din toate astea. Dar chiar si asa, se poate dovedi ca tocmai aceia care nu au primit mai nimic din partea vietii, din partea zeitei Fortuna, a familiei, a societatii, reusesc sa isi croiasca drum catre succes, dupa cum o picatura de apa sfredeleste muntele, cand lucrarea sa este persistenta. Prin organizare, rabdare si valorificarea maxima a unor sanse unice, astfel de oameni sau "copii ai unui Dumnezeu sarac", pot sa dea clasa celor care au prmit totul inca din copilarie.




Ati observat poate ca in punctele acestui articol am incercat sa promovez valori diferite de cele promovate de societatea de consum, cea care functioneaza pe baza sentimentelor de inferioritate pe care vi le induc modelele promovate si aparatul publicitar. Nimic gresit cu cei care lucreaza in publicitate - chiar am cunoscut personal cativa dintre ei si va asigur ca sunt niste oameni interesanti si plini de resurse. 

Totusi, faptul ca se pune atat de mult accent pe aparente, pe impresie si pe lucruri, la drept vorbind, superficiale, nu face decat sa loveasca in latura noastra umana, profunda, singura care ar putea sa mentina echilibrul nostru psiho-emotional intr-o lume hiper-materiala, hiper-materialista si tocmai de aceea, total scapata de sub control. A fost deci nu doar un articol despre "ce inseamna sa fii mafiot" ci si un articol despre auto-control, obtinut prin intermediul unor valori diferite si a unei vointe puternice.








(1) Imaginea Bondi Boy, de Forza Dagro, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Să rămâi mereu curios, să porți în tine microbul sperantei, să ai spiritul proaspăt şi la 100 de ani:atunci eşti mafiot!

    RăspundețiȘtergere