Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 8 noiembrie 2017

Fericirea nu este superficiala

Intre satisfactiile profesiei de psihoterapeut se afla faptul ca poti sa discuti lucruri semnificative, profunde, cu majoritatea clientilor. Poti sa intretii si discutii marunte (small talk), dar cercetatorii ne ofera un motiv bun sa nu ne bizuim pe ele.




Exista un concept care tine parca de cultura anglo-saxona la fel cum tine "dorul" de cultura romaneasca. Ma refer la ceea ce se cheama "small talk", sau "discutii marunte", in caz ca am reusit sa il traduc in mod adecvat. Oamenii au fost interesati de acest obicei al discutiilor marunte si au descoperit faptul ca persoanele care reusesc sa intretina discutii mai curand profunde, sunt mai fericite decat cele care au tendinta sa discute mai superficial. Cu alte cuvinte, discutiile profunde ar putea sa aiba un efect asupra fericirii noastre. Ori sunt ele o trasatura a omului fericit? Cum asa?

Care este relatia ta cu Dumnezeu? Care sunt lucrurile de care te temi in viata ta? Nu discutam despre astfel de lucruri desi par a fi teme grozave de discutie. In schimb, la intrunirile sociale vorbim despre planurile de vacanta sau despre cum ne-am reparat masina, ori, fireste, despre vreme. Totusi, cercetarile confirma faptul ca discutiile marunte nu construiesc relatiile si nu ne ridica nivelul de fericire. Si atunci de ce predomina? Tristul raspuns este ca vom cauta mereu un numitor comun. Suntem liberi sa vorbim despre ce dorim, insa simtim si presiunea de a aborda teme social acceptabile si care permit tuturor sa participe - acestea fiind limitele neinteresante ale discutiilor marunte. (Wired.co.uk.)

Probabil ca discutia marunta, atunci cand este cultivata cu insistenta, este mai curand un mod de a evita apropierea decat de a o crea, lucru care, fireste, presupune ca ne apropiem foarte greu de ceilalti, nu intelegem sensul inter-actiunilor si, in esenta, suntem niste singuratici, niste atomizati, niste instrainati. Imaginati-va ca o persoana nu va reusi niciodata sa depaseasca nivelul discutiilor de suprafata... Ar fi un scenariu trist, poate chiar disperat. Ati putea sa discutati doar ca sa... va aflati in treaba?

Dar chiar si daca discutiile profunde ne fac mai fericiti - de unde si sensul terapiei prin simpla discutie, pe care o promova Carl Rogers, s-ar parea ca si discutiile superficiale isi au rostul lor. Exista de altfel o intreaga stiinta a discutiilor marunte - "small talk", care pot avea functii variate si folosesc in chipuri nebanuite. Reflectati deci in profunzime la urmatoarele functii ale discutiilor superficiale:

  • Micsoreaza distanta la inceputul discutiilor. O discutie marunta despre vreme, spre exemplu, despre politica sau despre stirile zilei, poate sa produca o schimbare importanta: transforma doi potentiali straini sau chiar potentiali dusmani in doi potentiali prieteni.
  • Introduce distanta la sfarsitul discutiilor "adevarate". Asadar ati discutat tot felul de lucruri interesante si profunde, iar la final este nevoie de un tampon prin care sa indulciti despartirea - deci vorbiti putin despre un topic lipsit de relevanta. Discutia superficiala transforma doi prieteni buni in doi prieteni buni care pot sa traiasca si in mod independent, asa cum fac persoanele mature.
  • Previne momentele neconfortabile de tacere. Da, exista "acele momente" cand parca se aud greierii si te intrebi disperat cum ai putea sa determini acest cor de greieri sa taca. S-ar parea ca un topic lipsit de importanta ar putea sa inlature linistea abisala ducand in mod posibil la ceva mult mai profund si satisfacator sau cel putin inlaturand senzatia penibila ca nu ai nimic in comun cu ceilalti. 




Asadar, discutiile superficiale au rolul de a modula distanta inter-personala. Nu ma refer la distanta propriu-zisa dintre doua persoane ci mai curand la spatiul simbolic, psiho-emotional dintre cei doi sau mai multi interlocutori.

Dar in timp ce discutia superficiala poate reprezenta o trecere naturala catre interactiuni mai profunde, ea poate fi folosita si pentru a evita sistematic aceste interactiuni - caci unii incearca sa micsoreze distanta dintre ei si ceilalti - fiindca singuratatea doare, dar nu s-ar simti in siguranta ca aceasta distanta sa dispara pur si simplu, neavand suficienta incredere incat sa isi incredinteze secretele altuia.

Insa care sunt subiectele specifice discutiilor marunte? Am vorbit deja despre vreme, politica si stirile zilei. La asta am putea adauga o larga varietate de subiecte si intrebari cum ar fi cele legate de membrii familiei sau prietenii comuni, observatii legate de situatiile concrete in care va aflati impreuna cu ceilalti (spectacol. coada la covrigi, etc), complimente pe care le faceti celorlalti in ce priveste forma fizica, hainele sau accesoriile pe care le poarta, sau chiar mici insulte amicale.

Bai Costica, iar ti-ai luat tricoul cu burta?

Expertii in comunicare au observat ca exista diferente importante in ce priveste forma si subiectele de discutie marunta intre genuri sau in plan inter-cultural. Astfel, femeile au tendinta sa abordeze teme care le duc mai usor catre discutii mai profunde (emotii, credinte, obiceiuri, persoane dragi sau dispretuite), in timp ce barbatii pot crea sentimentul ca discuta numai chestiuni superficiale: politica, sport, hobbyuri. La nivel inter-cultural, s-a observat ca vremea este un topic comun in regiunile cu mari variatii climatice, iar intrebarile despre familie sunt intalnite in anumite regiuni ale Asiei.

In Europa discutiile marunte sunt despre vreme, politica si economie iar in America, puteti face discutii marunte pe teme cum ar fi sportul, interesele si hobbyurile, intamplari, si noutati din viata voastra, povesti interesante sau noutati si povesti despre membrii familiei, etc.








(1) Imaginea Conversation Between Us, de Suz Tyler, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) WIkipedia, (acc. 08.11.2017), Small Talk, website: Wikipedia

(3) English With Impact, (acc. 08.11.2017), Learn American Small Talk, website: EWI

(4) Psychology today, (acc. 08.11.2017), Cut the small talk: deeper conversation lead to happiness, website: Psychology Today

(5) Wired, (acc. 08.11.2017), Small talk should be banned, website: Wired.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu