Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 15 noiembrie 2017

Stiinta Dezindragostirii

E aici sa uiti de fostul. Psihopedia se intoarce in timp pentru o intalnire profitabila cu un student promitator si zgubilitic ce recomanda pe gratis moduri eficiente de a scapa de durerea despartirii.




Fiindca am observat ca v-au placut postarile luate din blogul Carnavalul Gandurilor, care este blogul studentiei mele, m-am gandit sa va fac o surpriza si sa mai public ceva inspirat din acel blog - prima mea experienta blogeristica. Dupa cum o sa vedeti, pe atunci eram si mai zgubilitic decat acum, lucru care, fireste, mi-a atras multe probleme, de unde si experienta in a scapa de relatii nedorite.

Dar sa nu ne mai lungim cu vorba si sa vedem ce solutii propuneam ca "medicatie pentru inimile frante". In paranteza fie spus, recomandarile pe care le faceam eu pe atunci nu sunt total lipsite de sens si, asa cum o sa vedeti la sfarsitul articolului, unele dintre ele au fost studiate in mod stiintific, cu rezultate destul de interesante. Iata un fragment consistent din acel articol.

Acest entry nu intentioneaza altceva decat sa vina in sprijinul celor care sufera si sa le ofere un suport a carui valoare terapeutica este, cu siguranta, interpretabila, dar cu toate acestea ati putea avea surpriza sa functioneze "in teren", adica pe terenul greu incercat si chinuit de suferinte, al sufletului.

Unele dintre aceste sfaturi va vor parea destul de deplasate dar cel putin nu am sa va recomand sa consumati droguri sau sa va imbatati, ceea ce poate sa va aduca dependente si alunecare pe o panta pe care nu o doreste nimeni. Va vor parea deplasate fiindca probabil ca includ lucruri si rezolvari pe care nu le utilizati in mod normal. Este doar un fel de a te face frate cu naiba pana treci puntea dar nu si dincolo. ***De retinut deci ca trebuie sa va setati in minte acest obiectiv de a renunta la toate aceste lucruri dupa ce ati scapat de durerea psihica inerenta despartirii.

1. Luaţi o decizie! In primul rand, nu va ascund faptul ca aveti de luat o decizie foarte importanta, fara de care "tratamentul" nu poate evolua in directia dorita. Va trebui sa decideti ca vreti cu adevarat sa uitati persoana care v-a dezamagit sau v-a respins sau v-a umilit prea tare. Daca nu ati reusit sa decideti asta, este inutil sa cititi ceilalti pasi. Asadar daca vrei sa scapi de fantomele trecutului, decide asta chiar acum!

2. Lucrati cu reprezentarea mentala a celui pe care doriti sa il dati uitarii. Dragostea insasi este un sentiment care se naste datorita existentei unei reprezentari mentale pozitive a celui de care v-ati indragostit. Da, oricat de ciudat v-ar parea, dragostea se naste in cap.

Pentru a scapa de o dragoste care nu isi are rostul, este important sa lucrezi cu reprezentarea mentala a celui iubit. Este important sa intelegi ca atata vreme cat mentii in minte o reprezentare pozitiva nu ai cum sa scapi de fantoma unei foste iubiri. Iata deci cum se poate modifica reprezentarea mentala a celui iubit:
  • a. Ganditi-va la defectele lui. 
  • b. Minimalizati-i calitatile. 
  • c. Inventati amintiri. Ex. Daca aveti o amintire frumoasa cu fostul iubit, inventati-i un final dezgustator, pe care sa il atribuiti acelei persoane: cand ati fost impreuna pe munte inventati ca a facut o gluma proasta, v-a dat o branca peste o balustrada, pentru a se distra si a ras minute in sir pana sa va intinda mana. Tot asa, se poate inventa o amintire dezgustatoare legata de "fostul", iar in acest scop va recomand cu caldura un film de groaza, fiindca sunt pline de psihopati si monstri de nadejde. Va puteti asadar turna propriul film de groaza, iar unul dintre acesti monstri si intamplarile lui ar putea sa fie jucat chiar de fostul iubit! Serios acuma, este o chestie care nu are cum sa dea gres. In acest fel, ori-de-cate-ori va veti aminti de fostul, va veti aminti si cea mai recenta amintire, adica filmul in care va facea sa tipati de groaza.
  • d. Inventati-i o porecla jenanta.

3. Persistati, indiferent ce simtiti.

4. Ascultati niste heavy metal, dar sa fie cat de agresiv puteti gasi. Este greu sa gasesti o muzica rea atunci cand ai nevoie de ea, asa ca va recomand cu la fel de multa caldura trupe cum este Slayer. Cand asculti Slayer sau Kreator, numai la iertare nu iti mai sta capul, chestie verificata dealtfel.

5. Faceti sport. 

6. Faceti lucruri total noi. Noul ne stimuleaza mai mult decat orice altceva asa ca puteti recurge la un lucru pe care nu l-ati facut niciodata, cum ar fi sa vizitati un loc sau o strada din oras pe care nu ati vazut-o nicicand.

7. Visati frumos! Oamenii care viseaza au o caracteristica foarte interesanta: ei stiu ceea ce vor! Cand realitatea le arata altceva, ei simt imediat ca ceva nu corespunde cu dorintele lor si atunci nu le este prea greu sa respinga acel ceva sau pe acel cineva.

Asadar, daca sunteti femeie incercati asta (link la o fotografie cu un fotbalist german)! Daca sunteti barbati, incercati cu incredere asta (link la o fotografie Kim Kardashian)! Oamenii fara idealuri chiar nu au pentru ce sa traiasca si din acest motiv, personal sunt convins ca divorturile nu sunt un lucru atat de rau cum am fost invatati. Atat un om parasit cat si un om care paraseste, sunt persoane care stiu mai multe despre sine si despre viata. (Carnavalul Gandurilor)




Mentionam in articolul originar faptul ca ar fi bine sa renuntati la aceste strategii vrajitoresti de vindecare dupa ce scapati de problema initiala. Explicatia este de bun simt, zic eu - nu as dori sa deveniti atat de buni in a scapa de iubire incat sa va suspendati pur si simplu intreaga viata sentimentala.

Revenind la ce spuneam in introducere, anumiti cercetatori au studiat diverse moduri de a scapa de iubirile pe care nu vi le mai doriti si au ajuns in acest fel sa evalueze modul in care strategii cum ar fi cele despre care scriam eu in studentie, va ajuta sa scapati efectiv de astfel de probleme.

Iata deci care au fost strategiile de "dezindragostire" utilizate de acesti cercetatori de la o univesitate americana:


  • I. Re-evaluare in termeni negativi a relatiei. Investigata prin intermediul unor itemi de genul: "Vorbiti despre un obicei suparator al fostului partener" sau "Amintiti-va un lucru demn de dispret pe care l-a facut fostul partener." si "Incercati sa va amititi despre un luru urat pe care vi l-a spus fostul partener."
  • II. Re-evaluarea emotiilor. Aceasta conditie a experimentului a fost investigata prin intermediul unor intrebari sau afirmatii de genul: "Multi oameni inca mai au sentimente fata de fostul partener." sau "Este normal sa iubesti inca pe cineva de care te-ai despartit." si "A iubi pe cineva este normal."
  • III. Distragerea. Aceasta strategie de evitare a suferintei in iubire a fost investigata prin intermediul unor itemi ce cuprindeau intrebari de genul: "Care este cantecul tau preferat? De ce?" sau "Care este cel mai bun prieten al tau? De ce?"

In evaluarea strategiilor, re-evaluarea in termeni negativi a relatiei s-a dovedit a fi cea mai utila in ce priveste descresterea sentimentelor de iubire, desi, de asemenea s-a dovedit a-i face pe oameni sa se simta mai rau, cel putin pe termen scurt. In ciuda acestui dezavantaj, a fost strategia pe care participantii au identificat-o ca fiind cea mai eficienta in urma unei despartiri. Celelalte tehnici nu si-au dovedit eficienta. Re-evaluarea emotiilor nu a reusit sa modifice emotiile iar participantii au ramas sceptici in ce priveste valoarea acesteia in gestionarea durerii de inima. Distragerea pare sa fi ajutat participantii sa gestioneze durerea emotionala dar nu a redus cu nimic sentimentul iubirii. Mai important decat asta, nu a reprezentat o strategie eficienta pe termen lung, mai ales ca are a face mai curand cu evitarea emotiilor negative decat cu incercarea de a le invinge. (Psychology Today)

Asadar, dupa cum ati putut observa, avea foarte mult sens sa recomand sa va ganditi in mod diferit la relatia voastra. Poate ca am plusat putin in comparatie cu profesionistii de la universitatea americana, insa asta nu inseamna ca strategiile mele ar fi fost mai putin eficiente, in caz ca le-ar fi testat cineva. In plus, cred ca ati observat ca sunt si distractive - ceea ce este un lucru bun, de regula. 

Fireste, nu am de gand sa fac si un tutorial amuzant despre cum se sta la priveghi si cum se gestioneaza durerea pierderii (dar cine stie sigur?). In afara de asta, mi-e teama ca oricat de eficiente ar fi metodele practice de a gestiona durerea unei despartiri, vor exista intotdeauna persoane pe care nu le poate scapa nimeni si nimic. Asta ma determina sa cred ca supravietuirea nu este chiar pentru toata lumea.









(1) Imaginea Broken Heart, de SB HelGirl, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Psychology Today, (acc. 15.11.2017), The Science of Falling Out of Love, website: Psychology Today

(3) Carnavalul Gandurilor, (acc. 15.11.2017), Medication for the Broken, website: Carnavalul Gandurilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu