Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 31 ianuarie 2018

Blocati in FM

La bal sau la spital? Pare ca posturile de radio din FM-ul romanesc iti propun, la unison, o astfel de dilema radicala, in care nu exista cale de mijloc, decat daca o cauti foarte bine.


o o o

Este deja o traditie cred ca piesele de mare succes de la radio si de la televiziunile cu profil muzical sa se afle la o extrema sau alta: fie sunt extrem de triste si sentimentale, precum baladele rock sau pop, apasatoare si care vorbesc despre despartiri ori situatii emotionale inacceptabile, fie se afla la polul celalalt, adica sunt extrem de agitate, caracteristice mai curand petrecerilor.

Ce e gresit in asta, imi veti spune. Daca ignoram faptul ca foarte multi oameni incearca sa munceasca in timp ce asculta muzica de la radio, si niciuna dintre aceste extreme nu prea incurajeaza munca, nimic nu este gresit. Cu cat munca este mai intelectuala si solicita atentie, efort mental si concentrare, cu atat muzica de la radio este mai putin potrivita cu activitatile specifice de la serviciu.

Daca preferati sa "se auda ceva", doar pentru a inlatura senzatia persistenta ca va aflati intr-o morga si nu acordati o atentie deosebita muzicii de la radio, probabil ca muzica va influenteaza mai putin. Totusi, consider ca suntem fiinte influentabile si, in functie de vulnerabilitatile propriei personalitati, ne alegem postul de radio, si, pe aceasta cale, s-ar putea sa devenim si mai vulnerabili - gusturile nu se discuta insa hranesc vulnerabilitatile.

In acest entry de blog mi-am propus sa va ofer o analiza a muzicii pe care o intalniti la radio in mod curent pentru a constientiza virbratiile si tipul de energie psiho-emotionala pe care aceste sunete vi le induc. Spre exemplu, multi adolescenti sufera in ziua de azi de ADHD. Daca ii intrebi ce muzica asculta, iti vor spune ca le place muzica tehno (foarte ritmata si alerta) sau muzica rock (foarte ritmata si alerta). Coincidenta?

Iata deci inventarul meu, pe care l-am realizat in timp real:

  • Radio Magic FM ~ Motto: "Muzica inimii tale" (AKA "Depression in Progress")

Este un radio care se prezinta cu formule de genul "easy listening" si "soft music", dar care ascunde si vibratii mai putin "easy". Deschid radioul si aud piesa din videoclipul de mai jos. Nu este intamplator - baietii de acolo au vreo 50 de piese care nu se schimba niciodata - mai trist decat la posturile cu "top 40", unde piesele se schimba cel putin de la un anotimp la altul. Pare ca cineva (omniscient) a decis prin anii '90 ca un post de radio nu are nevoie de mai mult de 50 de piese - reteta succesului pe mai multi ani. DJ-ii insa sunt jos cu palaria, niste adevarati domni care iti impartasesc din experienta lor de viata cu toata disponibilitatea.

Muzica impune o atmosfera apasatoare si greoaie - as vrea sa vad si eu pe cineva care se poate concentra la ceea ce face, cu piese de-a dreptul depresive pe fundal - exceptand posibilitatea ca ceea ce face este sa isi taie venele in lungime. Ti se declanseaza toate amintirile situatiilor "neterminate" din viata ta si "te ajuta" sa iti formezi un stil de viata care consta in tanjeala sistematizata. Imi amintesc ca la bazinul olimpic din BV se punea Magic FM, lucru care interfereaza decisiv cu performantele, cel putin in cazul meu.




  • Radio Europa FM ~ Motto: "Pe aceeasi frecventa cu tine" (AKA "Reasonable Doubt")

Muzica de la acest post este mai variata - tind sa cred ca au mai mult de 50 de piese in playlist, si mult mai echilibrata din punctul de vedere al energiilor pe care le transmite. De asemenea, se observa un acordaj inspirat intre muzica si momentul zilei - melodii mai antrenante ziua, dimineata si mai lente noaptea. Atmosfera este destinsa, echilibrata, mai putin apasatoare si esti surprins placut cu hituri care se auzeau la radio incepand cu anii 80 - ce vremuri!

Muzica de pe "frecventa cu mine" este intr-un echilibru atent intretinut si aproape ca nu inteleg de ce auzi mereu tendinte paranoide la cei care intra in direct - poate ca ceva imi scapa mie. Probabil asa se explica faptul ca cei de la #rezist sunt atat de zambareti si pasnici cand ies sa strige chestii in piata Victoriei: fiindca asculta muzica atat de buna la Europa FM? Iata insa si o mostra de Europa FM:




  • Radio Kiss FM ~ Motto: "Asculti doar Hituri". (AKA: "Party in Progress")

Postul este mult mai optimist si degaja o vibratie sanatoasa, primavarateca si imatura, la orice ora din zi. Ai spune ca este unic daca nu ai sti sigur ca poti oricand sa il confunzi cu PRO FM, Virgin sau ZU. La Kiss FM toata lumea iubeste pe toata lumea, cu pasiune, exact ca in Balcani, nimeni nu se supara cand faci misto de el si armonia este desavarsita - un adevarat club radiofonic hipomaniacal. (Probabil aici vin depresivii de pe Magic FM atunci cand se afla in episodul maniacal.)

Vocile sunt calde si reusesc sa creeze un sentiment de familiaritate, ceea ce este foarte bine pentru un party non-stop. Atmosfera de la Kiss FM este usor de sintetizat in formula "Drunk in Love" (Beyonce). Ma intreb care este genul de activitati care se fac cu succes pe aceasta muzica, in afara de saruturi dulci (Kiss) - probabil invatatul pentru examen nu este una dintre ele. Unul dintre meritele postului este ca totusi schimba cele 40 de piese (definitiv) cand iti vine sa spargi radioul din cauza rulajului excesiv.





  • Radio Rock FM ~ "It rocks!" (AKA: "ADHD friendly!")


Pe cat de antisocial ar trebui sa fie ca sa ramana totusi cool, Rock FM a devenit prezent in Brasov in momentul in care toti rockerii il ascultau deja pe internet. Multa vreme Rock FM a fost o entitate misterioasa si elitista din FM, rezervata alesilor din Bucuresti sau Cluj. Eu spre exemplu, l-am descoperit pe cand mergeam in Bucuresti sa tin workshopuri. Mai exact cand ma intorceam de la workshopuri, fiindca nu prea iti arde de rock-n-roll cand pregatesti o astfel de facatura.

Cantecele de pe Rock FM, probabil tot in numar de 50, iti pot oferi sentimentul de libertate si potential personal, cu conditia sa nu le asculti prea des. Eu personal, nu prea rezist sa ascult o piesa mai mult de 2 ori pe saptamana, iar cei de la Rock FM te-ar ajuta, dar au un playlist comunist, auster. Oricum, pe muzica asta nu poti decat sa practici un sport, fiindca orice alta activitate iti va trada ADHD-ul salbatic. De remarcat un program matinal foarte distractiv.




Nu as dori sa credeti ca am criticat toate posturile de radio fiindca eu sunt cusurgiu. Probabil pe majoritatea dintre voi nici macar nu va intereseaza prea mult ce se aude pe "fundalul vietii voastre". Dar tin totusi sa atrag atentia ca pentru cei mai vulnerabili dintre noi, un anumit tip de fundal sonor va deturna nu doar ceea ce faceti in mod curent ci si intregul curs al vietii.

Spre exemplu, daca incercati sa uitati o poveste romantica din trecut, care s-a incheiat rau, probabil ca nu este o idee geniala sa ascultati Magic FM. Rezultatul va fi cu totul contrar asteptarilor voastre. De asemenea, daca va luptati cu ADHD-ul si incercati sa deveniti mai focalizati pe activitatile de invatare sau de pregatire a examenelor, este la fel de inutil si inoportun sa ascultati posturi cu muzica de dans.








(1) Imaginea MIC, de Alex Santosa, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu